26.04.2015 16:24

Feyenoord wint ook tegen FC Groningen niet

Tjaronn Chery (r.) laat zichzelf weer eens zien in Groningen. De aanvaller van de club maakt met een schitterende vrije trap de gelijkmaker tegen Feyenoord. (26-04-2015)

In Groningen heeft Feyenoord zondagmiddag opnieuw niet weten te winnen. FC Groningen en Feyenoord waren aan elkaar gewaagd en het 1-1 gelijke spel was een juiste afspiegeling van de verhoudingen, al kreeg de thuisploeg wat meer kansen. Het is al de derde wedstrijd op rij zonder zege voor de Rotterdammers.

De eerste twintig minuten in Groningen kenden bar weinig hoogtepunten. Verder dan een uithaal van Maikel Kieftenbeld die net naast vloog en een geblokt schot van Colin Kâzım-Richards kwamen beide ploegen niet. Na die saaie openingsfase kwam de wedstrijd tot leven. Kenneth Vermeer behoedde zijn ploeg in die fase voor een Groningse treffer. Eerst voorkwam hij met de voet dat Tjaronn Chery scoorde in de korte hoek, vervolgens hield hij Mimoun Mahi van scoren af. Laatstgenoemde had alleen Vermeer nog voor zich nadat hij profiteerde van een te korte terugspeelbal van Miquel Nelom, maar de goalie van Feyenoord gooide zijn lichaam voor de bal en voorkwam zo een doelpunt.

Ietwat tegen de verhoudingen in kwam Feyenoord, vlak na de uitstekende reddingen van Vermeer,  op voorsprong. Eric Botteghin kreeg de bal in zijn eigen strafschopgebied niet goed weg en zag het leder voor de voeten van Jordy Clasie belanden. De aanvoerder van de Rotterdammers schoot de bal vervolgens hard langs Sergio Padt. FC Groningen ging in de laatste tien minuten van de eerste helft nadrukkelijk op zoek naar de gelijkmaker, maar had moeite een gaatje te vinden in de hechte verdediging van Feyenoord. Het was dan ook niet verwonderlijk dat Chery uit een standaardsituatie zorgde voor de gelijkmaker. Twee minuten voor rust krulde hij op fantastische wijze een vrije trap vanaf ruim dertig meter in de kruising.

Na de hervatting golfde het spel op en neer en kregen beide ploegen kleine kansjes. Hoogtepunt in de fase na rust was de manier waarop invaller Hans Hateboer bijna voor de 2-1 zorgde. Botteghin speelde Nelom door de benen en bediende Hateboer. Met de hak werkte de verdediger de bal vervolgens voorlangs. Met nog twintig minuten op de klok kreeg Jens Toornstra een grote kans om zijn ploeg op voorsprong te zetten. Mistasten van Johan Kappelhof zorgde ervoor dat Toornstra bij de tweede paal van dichtbij kon scoren. Met hulp van één van zijn verdedigers voorkwam Padt een Rotterdams doelpunt.

Scoren deed FC Groningen een kwartier voor tijd wel, maar de treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel. Uit een hoekschop kopte Michael de Leeuw hard in. Vermeer redde knap op die inzet en zag Hateboer daarna de bal tegen de touwen schieten. De verdediger stond echter in buitenspelpositie. In de slotfase kon de wedstrijd nog alle kanten op. Invaller Juninho Bacuna stond net in het veld toen hij de thuisploeg bijna op voorsprong schoot. Hij nam een fraaie pass van Chery met de hak mee en probeerde Vermeer met een lob te verschalken. Zijn inzet ging maar net naast. Vlak voor het einde liepen de emoties in de Euroborg hoog op. Tijdens een opstootje gaf Khalid Boulahrouz Rasmus Lindgren een tik in het gezicht en kreeg voor die domme actie een rode kaart.

Gescoord werd er niet meer en dus eindigde het duel in een 1-1 gelijkspel. Met het behaalde punt schiet FC Groningen in de strijd om plaats acht weinig op. Feyenoord is na het nieuwe puntenverlies nog niet zeker van plaats drie als AZ weet te winnen van FC Twente en moet dan nog vol aan de bak in de laatste twee competitieduels. Door het gelijke spel maakt Feyenoord definitief geen kans meer op het behalen van de tweede plek en dus op het spelen van Champions League-voetbal.

Door: Roel Egberts