26.04.2015 18:39

AZ duwt Schreuder dieper in de problemen

Alfred Schreuder zit met een verbeten gezicht op de bank. FC Twente komt al vroeg op een achterstand tegen AZ. (26-04-2015)

Op menig spandoek was zondag te zien dat FC Twente-trainer Alfred Schreuder en zijn staf zo snel mogelijk hun biezen moeten pakken. De 0-2 nederlaag tegen AZ zal het er niet rustiger op maken in Enschede. Wesley Hoedt en Aron Jóhansson maakte de goals voor de bezoekers en houden zo hoop op de derde plaats.

AZ had in de eerste helft weinig te vrezen van FC Twente. De Tukkers leken met een zak aardappelen op de rug te voetballen. AZ kon rustig afwachten en loeren op een momentje. Dat moment kwam na ruim tien minuten spelen. Een hoekschop werd door Markus Henriksen terug gekopt en fantastisch binnengeschoten door Wesley Hoedt. De verdediger, niet bekend vanwege zijn vele frivoliteiten, schoot zijn ploeg met een mooie omhaal op een 0-1 voorsprong.

FC Twente probeerde wel aan te vallen en kreeg ook twee goede kansen om de stand weer gelijk te trekken. Eerst was het Luc Castaignos, die na een goede acties van Jesús Corona, volledig over de bal heen maaide. Even later schoot ook Hakim Ziyech in kansrijke positie over.

AZ had voor de rest weinig moeite om FC Twente te controleren en kwam via een knap uitgespeelde mogelijkheid om op 0-2. Steven Berghuis stuurde Mattias Johansson weg en de rechtsback vond op zijn beurt Aron Jóhansson. De Amerikaanse international tikte met links de bal voorbij Nick Marsman en daarmee verdubbelde hij de voorsprong voor zijn ploeg.

Na de rust was het spelbeeld veelal hetzelfde. FC Twente probeerde aan te vallen, maar kwamen niet door de defensie van AZ heen. De bezoekers loerde op een counter, maar die kwam er maar niet. De wedstrijd leek dood te bloeden, tot de 67e minuut. In een tijdsbestek van twee minuten kreeg Steven Berghuis een kans om de wedstrijd te beslissen, maar miste. Even later schoot Luc Castaignos op de benen van Esteban en de rebound kopte invaller Shadrach Eghan net naast. Twee minuten later kreeg Nemanja Gudelj een tweede gele en dus rode kaart na een charge op Jesús Corona.

De thuisploeg begon flinke druk te ontwikkelen op de AZ-defensie, maar tot heel grote kans leidde dit niet. Als de Tukkers al op doel schoten, dan stond Esteban op de goede plek of het vizier stond niet op scherp. De bal wilde er maar niet voor FC Twente, waardoor de Tukkers alweer voor de elfde keer dit seizoen verloren.

Door de overwinning klimt AZ een plaatsje en houdt zo Feyenoord in het vizier. Met nog twee wedstrijden te gaan staan de Alkmaarders drie punten achter op de derde plek, wat recht heeft op directe plaatsing voor Europees voetbal. FC Twente kan de play-offs nu helemaal uit het hoofd zetten en de druk op Schreuder zal alleen nog maar verder toenemen. De Tukkers blijven na vandaag op een teleurstellende twaalfde plaats staan.