11.05.2015 21:52

Vitesse blijft kans houden op derde plek

Vitesse-spelers Bertrand Traore , Davy Pröpper , Valeri Qazaishvili en Zakaria Labyad vieren de 0-1. Qazaishvili verschalkte Vermeer. (11-05-2015)

Vitesse maakt nog altijd kans op de derde plek in de Eredivisie. De Arnhemmers hebben het niet in eigen hand, maar zullen aankomend weekend hopen op puntenverlies van Feyenoord en AZ.

Vitesse begon goed aan het duel in Rotterdam-Zuid. Al na vier minuten spelen kreeg Valeri Qazaishvili een goede kans na een puike steekpass van Davy Pröpper. De Georgiër kreeg de bal echter niet achter doelman Kenneth Vermeer. De Arnhemmers bleven tijdens het eerste half uur de bovenliggende partij. Feyenoord was slordig in balbezit en kon aanvallend geen vuist maken. Na een klein kwartier spelen scoorde Qazaishvili alsnog de 0-1. De aanvallende middenvelder zag Vermeer te ver voor zijn doel staan en krulde de bal fraai in het doel.

Feyenoord speelde flegmatiek en kreeg na ruim een half uur spelen de 0-2 om de oren. Jean-Paul Boëtius en Sven van Beek kregen de bal niet uit het eigen strafschopgebied, waardoor Jan-Arie van der Heijden plotseling een grote mogelijkheid kreeg. Oog in oog met Vermeer bleef de verdediger rustig: 0-2. Na de 0-2 begon het te stormen in De Kuip. Feyenoord ging volop de aanval spelen en vocht zich terug in de wedstrijd.

Rick Karsdorp stond met een goede voorzet aan de basis van de 1-2 van Jens Toornstra. De Rotterdammers gingen vervolgens op jacht naar de gelijkmaker, maar kregen vlak voor rust een nieuwe tik te verwerken. Scheidsrechter Björn Kuipers gaf Vitesse een vrije trap na een vermeende overtreding van Lex Immers. Vermeer kon de vrije trap van Zakaria Labyad nog keren, maar had geen antwoord op de rebound van Rochdi Achenteh: 1-3.

Tijdens het tweede bedrijf kwam Vitesse lange tijd niet in de problemen. In de slotfase scoorde Colin Kâzım-Richards nog namens Feyenoord, maar het doelpunt van de Turk werd om onduidelijke redenen afgekeurd door Kuipers. Ook raakte Toornstra nog de paal, maar het was Vitesse dat in de blessuretijd nog tot scoren kwam. Labyad werd gelanceerd door Achenteh en scoorde in de blessuretijd de 1-4.

De Arnhemmers komen dankzij de overwinning op 57 punten, terwijl Feyenoord vanzelfsprekend op 59 punten blijft staan. Aankomend weekend gaat Feyenoord op bezoek bij PEC Zwolle om de derde plaats alsnog veilig te stellen. Vitesse speelt thuis tegen FC Utrecht en zal met een schuin oog kijken naar Feyenoord en AZ.

Door: Jurre Hermans