13.05.2015 11:24

Go Ahead Eagles dicht bij Europees ticket

Go Ahead Eagles maakt goede kans op een ticket voor de eerste voorronde van de Europa League. De club uit Deventer staat één speelronde voor het einde van de competitie tweede in het Fair Play-klassement, achter FC Twente, dat al heeft aangekondigd niet Europa in te willen vanwege de slechte financiële situatie bij de club.

Go Ahead Eagles doet er verstandig aan zondag in het uitduel met Heracles Almelo sportief voor de dag te komen. Voor beide clubs staat weinig meer op het spel. Heracles neemt afscheid van het thuispubliek. Go Ahead Eagles moet de komende weken via de play-offs handhaving in de eredivisie veiligstellen. De club uit Deventer onderzoekt nog wel of het in aanmerking komt voor een Europese licentie van de UEFA. Een probleem is dat Go Ahead op 2 of 9 juli niet in de eigen Adelaarshorst kan spelen. Het stadion wordt dan verbouwd.

Ook Excelsior en SC Cambuur hebben nog uitzicht op een Europees ticket. De eerstgenoemde club uit Rotterdam staat slechts zesde in het Fair Play-klassement, maar is de tweede gegadigde omdat PSV en Ajax, de nummers drie en vier, al zeker zijn van Europees voetbal. Nummer vijf NEC komt niet in aanmerking voor een prijs, omdat het dit seizoen in de Jupiler League actief was. Cambuur staat negende, achter nummer zeven Jong PSV (Jupiler League) en FC Groningen (bekerwinnaar en daarmee al verzekerd van groepsfase Europa League).

Het is voor de laatste keer dat de UEFA de winnaar van het Fair Play-klassement beloont met een ticket voor Europees voetbal. Volgend jaar bestaat de prijs uit een geldbedrag. De Nederlandse clubs verdienden in 2012 ook al een extra Europees ticket vanwege sportief gedrag op het speelveld. Toen maakte FC Twente wél dankbaar gebruik van die mogelijkheid nadat het er niet in was geslaagd via de play-offs Europees voetbal af te dwingen.

ANP

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner