17.05.2015 09:30

Laatste duels in Eredivisie op het programma

Rick Karsdorp (r.) is net iets eerder bij de bal dan Jan-Arie van der Heijden (l.) tijdens het competitieduel Feyenoord - Vitesse. (11-05-2015)
Rick Karsdorp (r.) is net iets eerder bij de bal dan Jan-Arie van der Heijden (l.) tijdens het competitieduel Feyenoord - Vitesse. (11-05-2015)

Zondag om half drie trappen negen clubs af in de Eredivisie voor de laatste wedstrijd van het seizoen. Alle clubs uit het hoogste voetbalniveau in Nederland komen in actie. Er moeten nog beslissingen vallen.

Vooral de strijd om de derde plek is ongekend spannend. Aan het einde van het seizoen geeft die derde plek recht op een plek in de voorrondes van de Europa League, terwijl de nummers vier en zeven samen moeten strijden voor één ticket voor diezelfde voorrondes. 

Feyenoord staat er op dit moment het beste voor rondom de derde plek. De ploeg heeft net als nummer vier AZ 59 punten, maar het doelsaldo van de Rotterdammers is veel beter. Als Feyenoord wint van PEC Zwolle op de laatste speeldag, is het zeker van Europees voetbal. 

Maar naast AZ maakt ook Vitesse nog jacht op Europees voetbal. De Arnhemmers hebben een beter doelsaldo dan Feyenoord en AZ en daarnaast ook nog twee puntjes minder. Vitesse moet rekenen op puntverlies van Feyenoord en AZ, maar als beide clubs gelijkspelen in de laatste speelronde, is winst voor de club uit Gelderland voldoende. AZ speelt tegen Excelsior en Vitesse neemt het op tegen FC Utrecht.

In de strijd om de play-offs is verder alles wel beslist. Feyenoord, AZ en Vitesse gaan uitmaken wie er direct Europa in gaat en wie nog moet strijden voor een plek in de Europa League, maar verder is duidelijk dat sc Heerenveen en PEC Zwolle ook de play-offs ingaan. Deze clubs kunnen op de ranglijst nog stuivertje wisselen.

Onderin is al langer duidelijk dat FC Dordrecht gedegradeerd is. De promovendus kon het dit seizoen niet waarmaken en mag afsluiten tegen aftredend landskampioen Ajax in eigen huis. Ook de degradatieplekken zijn al vergeven. Go Ahead Eagles en NAC Breda moeten in de play-offs strijden voor lijfsbehoud. Het is nog niet zeker welke ploeg als zeventiende en welke als zestiende eindigt.

Op dit moment staat de club uit Deventer één punt achter NAC Breda op de zeventiende plek. Als dit zo blijft, neemt de club het in de tweede ronde van de play-offs op tegen De Graafschap, dat eerder deze week Almere City uitschakelde. NAC Breda zal in deze situatie spelen tegen VVV-Venlo, dat FC Oss van zich afzette in een tweeluik.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner