17.05.2015 16:23

Feyenoord verliest en moet naar de play-offs

Feyenoord zal een plek in de Europa League moeten afdwingen via de play-offs. PEC Zwolle was in eigen huis de bovenliggende partij en won het duel met Feyenoord uiteindelijk met 3-0.

De eerste helft begon veelbelovend. Maikel van der Werff schoot in de zesde minuut in het zijnet, terwijl Jean-Paul Boëtius een minuut later de paal raakte namens Feyenoord. Daarna viel het echter tegen in Zwolle. De thuisploeg had het meeste balbezit, maar had het lastig zodra het over de middenlijn kwam. De Rotterdammers loerden op foutjes van PEC Zwolle, maar wisten voor rust verder geen grote kansen te creëren.

Feyenoord probeerde na rust het heft in handen te nemen en gaf daardoor achterin meer ruimte weg. In plaats van zelf kansen te creëren was het PEC Zwolle dat plotseling grote kansen kreeg. Ryan Thomas zag zijn inzet in de 51e minuut nog gepareerd worden door doelman Kenneth Vermeer, maar een minuut later was het wel raak. Ben Rienstra ging de combinatie aan met Jesper Drost en dook vervolgens op voor Vermeer. Rienstra bleef rustig en schoot beheerst raak: 1-0.

Tijdens het eerste bedrijf was er weinig spektakel te beleven in Zwolle, maar het eerste kwartier na rust maakte veel goed. Na de 1-0 van Rienstra bleef PEC Zwolle kansen krijgen. Zo was Thomas Feyenoord-verdediger Sven van Beek te slim af, maar kon Jordy Clasie op het allerlaatste moment corrigeren. Even later kreeg Trent Sainsbury een goede kopkans, maar de Australiër mikte naast. Ook Stef Nijland leek te gaan scoren, maar verprutste een grote mogelijkheid.

Feyenoord was onmachtig tijdens het tweede bedrijf en kreeg in de 72e minuut de deksel op de neus. Rick Karsdorp beging een overtreding op Thomas in het strafschopgebied. Scheidsrechter Bas Nijhuis gaf PEC Zwolle een strafschop en verdediger Karsdorp de rode kaart. Invaller Tomáš Necid schoot vervolgens de penalty onberispelijk binnen: 2-0. In de slotfase kreeg Necid nog een drietal grote kansen, waarvan de Tsjech er één wist te benutten: 3-0. Feyenoord neemt het daardoor in de play-offs op tegen sc Heerenveen. PEC Zwolle speelt in de eerste ronde tegen Vitesse.

Door: Jurre Hermans