17.05.2015 16:26

Willem II sluit af met een uitoverwinning

In de allerlaatste speelronde van de Eredivisie heeft Willem II zondagmiddag op bezoek bij SC Cambuur de negende plek op de ranglijst veiliggesteld. In Leeuwarden was de ploeg van Jurgen Streppel met 1-2 te sterk voor SC Cambuur.

De wedstrijd kende een heerlijke openingsfase. De sfeer in Leeuwarden was fantastisch en het voetbal deed daar zeker niet voor onder. Vanaf het eerste fluitsignaal lag het tempo hoog, omdat beide ploegen veelvuldig de aanval zochten. Ondanks de vele kleine kansen voor beide ploegen, bleven echt grote kansen uit. Zowel Samuel Armenteros bij Willem II als Bartholomew Ogbeche bij SC Cambuur kwamen weinig in het spelbeeld voor. Toevalligerwijs werden de twee spitsen allebei een keer naar beneden getrokken in het strafschopgebied, maar allebei de keren werd een strafschop ook weggewuifd door scheidsrechter Ed Janssen.

Noodgedwongen moest Jurgen Streppel in de 25e minuut Terell Ondaan wisselen. In een onschuldig duel met Furdjel Narsingh ging de buitenspeler van Willen II naar de grond en bleef daar zitten, terwijl de tranen over zijn wangen gingen. Het kenmerkende golfkarretje van Cambuur bracht Ondaan op een brancard onder luid applaus van het veld. Zijn vervanger was de Israëliër Ben Sahar. Diezelfde Sahar zette tien minuten na zijn invalbeurt de bezoekers op een 0-1 voorsprong. Sahar zette de aanval zelf op en op aangeven van Ali Messaoud speelde hij de bal door de benen van SC Cambuur-doelman Leonard Nienhuis heen, zodat Willem II met een 0-1 stand ging rusten.

Het rustsignaal had nog niet geklonken of Willem II kreeg meteen een strafschop toegewezen. Waar scheidsrechter Ed Janssen in de eerste helft tot tweemaal toe een strafschop wegwuifde, gaf de arbiter in de 48ste minuut wel een strafschop. Wiljan Pluim werd met twee handen naar beneden getrokken. Samuel Armenteros nam plaats achter de bal en schoot de bal buiten bereik van SC Cambuur-goalie Leonard Nienhuis binnen. SC Cambuur had geen weerwoord op de vergrote voorsprong van de Tilburgers. Mede door aanvallende wissels kreeg Willem II meer ruimte om te voetballen en werd daardoor ook meerdere malen gevaarlijk. Met name Ali Messaoud, die naar alle waarschijnlijkheid zijn laatste wedstrijd speelde voor Willem II en dat met verve deed, was erg gevaarlijk. Een vrije trap op een metertje of 25 van de goal belandde op de lat boven Leonard Nienhuis. Daarna krijg Messaoud nog een grote kans, toen Andrade goed doorkwam op de linkerflank en de bal over alles en iedereen heen wipte. Messaoud kon de bal bij de tweede paal de bal in het lege doel werken, maar liet dit na.

Vijf minuten voor tijd was er dan plots ook een strafschop voor SC Cambuur. Uit een corner werd Etiënne Reijnen aan het shirt getrokken door invaller Freek Heerkens. Ed Janssen was opnieuw resoluut en wees ook aan de kant van SC Cambuur naar de strafschopstip. Erik Bakker faalde niet en schot onberispelijk binnen. In de laatste minuten speelde SC Cambuur alles of niets. Met drie centrale aanvallers, Martijn Barto, Bartholomew Ogbeche en Michiel Hemmen, ging de ploeg nog op zoek naar de gelijkmaker, maar die kwam er niet.

Door: Thomas Mulder