17.05.2015 16:22

AZ gaat Europa in na winst op Excelsior

AZ heeft zondagmiddag het seizoen afgesloten met een eenvoudige 1-4 overwinning op Excelsior. Door het verlies van Feyenoord bij PEC Zwolle zijn de Alkmaarders zeker van de derde plek, die rechtstreeks toegang geeft tot Europees voetbal.

Al snel werd duidelijk dat het geen lastige middag zou worden voor AZ. Na een eerste afstandsschot van Aron Jóhannsson, was het even later wel raak. Na een fraaie aanval rondde de spits minstens net zo mooi af: met een omhaal passeerde hij doelman Jordy Deckers. Een minuut later kon er opnieuw gejuicht worden door de meegereisde Alkmaarders. De maker van de 0-1 leverde ditmaal de assist en zette daarmee Steven Berghuis vrij. De middenvelder rondde het vervolgens met links af.

AZ kreeg de smaak te pakken en leek op weg te zijn naar een grote uitslag, want Jóhannsson werd keer op keer goed weggestuurd door zijn medespelers. Excelsior wist daar weinig tegenover te stellen, al probeerden onder anderen Jordan Botaka en Daryl van Mieghem het wel met afstandsschoten. Doelpunten waren echter niet het belangrijkste voor Excelsior, omdat handhaving immers al zeker was. Sportiviteit stond centraal, de Kralingers waren nog in de race voor een Europees ticket via het Fair Play klassement. Daarvan leek Jurgen Mattheij echter niet op de hoogte te zijn: de verdediger was de enige stevig in de duels ging en nogal wat overtredingen maakte.

Het voorzichtige spel van Excelsior maakte het voor AZ alleen maar eenvoudiger en na ruim een halfuur was het dan ook al 0-3. Markus Henriksen omspeelde Khalid Karami op slimme wijze en maakte van dichtbij de goal. Excelsior wist voor ook nog te scoren, al kwam die goal op naam van AZ-verdediger Jeffrey Gouweleeuw. Na slordig inleveren van Mattias Johansson werkte de verdediger een voorzet van Botaka binnen.

Toch hoefde AZ ook na rust niets te vrezen, zeker niet toen Jóhansson na een strakke voorzet van Dabney dos Santos de 1-4 liet aantekenen. Het feestje van de Alkmaarders werd nog groter toen ongeveer gelijktijdig de berichten uit Zwolle binnenkwamen over de 1-0 voorsprong van PEC op Feyenoord. In het laatste halfuur krijgen beide ploegen nog wel wat kansjes om te scoren, maar er gebeurde niet veel meer.

AZ sluit het seizoen dankzij deze overwinning en het verlies van Feyenoord af op de derde plek en gaat daarmee de derde kwalificatieronde van de Europa League in. Excelsior eindigt het seizoen op de vijftiende plaats.

Door: Jessica Westdijk

 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner