18.05.2015 13:30

Het creatieve eenmansleger van FC Twente

Hakim Ziyech balt zijn vuist als hij scoort tegen zijn oude club sc Heerenveen. De middenvelder van FC Twente maakt de 1-1 in een wedstrijd waarin hij stelselmatig wordt uitgefloten. (17-05-2015)
Hakim Ziyech balt zijn vuist als hij scoort tegen zijn oude club sc Heerenveen. De middenvelder van FC Twente maakt de 1-1 in een wedstrijd waarin hij stelselmatig wordt uitgefloten. (17-05-2015)

Weken achter elkaar is Hakim Ziyech de steunpilaar van FC Twente. Als je dan in de laatste competitiewedstrijd, tegen je oud-werkgever, opnieuw bij alle goals betrokken bent, dan word je de Speler van de Week.

Want het was weer smullen geblazen met de middenvelder van FC Twente. In de eerste helft was Hakim Ziyech nog vrij onzichtbaar in het stadion waar hij opgroeide tot één van de betere spelers in de Eredivisie, maar vlak voor rust was daar even een sprankje van zijn klasse te zien.

FC Twente bij de hand nemen

De creatieveling testte met een schot van een kleine dertig meter Kristoffer Nordfeldt voor het eerst in de wedstrijd. De Zweedse doelman had het rustig in de eerste 45 minuten, maar moest uit het niets nog alles op alles zetten om een schot onder de lat uit het doel te houden. Het is tekenend voor Ziyech, die de kwaliteit heeft om van niets, iets te maken. Het echte vuurwerk moest alleen nog worden aangestoken. Een kwartier voor tijd kreeg de middenvelder het pas echt op zijn heupen.

Het begon met een simpele intikker na een goede actie van Luc Castaignos in samenwerking met Dico Koppers. Natuurlijk, de loopactie in de zestien is belangrijk, maar in vergelijking met wat Ziyech eerder in het seizoen liet zien in het shirt van FC Twente, was de gelijkmaker tegen sc Heerenveen een peulenschilletje. Van zijn tweede treffer droop de klasse af. Na storend werk op het middenveld kreeg hij de bal en Ziyech bedacht zich geen moment. Het was omdraaien, bal goed leggen en uithalen. Nordfeldt zag het speeltuig van ver aankomen, maar had geen antwoord op de pegel in de rechterhoek. In twee minuten boog Ziyech de wedstrijd volledig om in zijn eigen voordeel.

Sportieve revanche in Friesland

Het zal Ziyech goed hebben gedaan. De twee doelpunten dragen niet alleen bij aan zijn persoonlijke statistieken, maar de goals werkten ook prima om de fans in het Abe Lenstra Stadion de mond te snoeren. Ziyech zette zijn eerste stappen van zijn profcarrière in Heerenveen, maar koos aan het begin van het huidige seizoen voor de stap naar Enschede. Sarcastisch vroegen de fans zich af hoe Ziyech het stapje hogerop ondervond, aangezien sc Heerenveen boven FC Twente staat op de ranglijst in de Eredivisie.

Daarnaast waren de fluitconcerten stelselmatig aanwezig als Ziyech aan de bal kwam. Het publiek in Friesland is gewend dat de toppers van de selectie na een sterk seizoen vertrekken bij sc Heerenveen, maar het vertrek van Ziyech lijkt men nog niet te zijn vergeten. Dat bleek ook wel toen de middenvelder tien minuten voor tijd een corner nam.

In de hoek waar de supporters van sc Heerenveen zitten buigt Ziyech zich om de bal goed te leggen. Het fluitconcert komt net iets harder aan bij de linkspoot, maar het brengt hem niet van de wijs. Met een loepzuivere trap legt hij de bal op het hoofd van de lange Orlando Engelaar, die de derde treffer en tevens de 1-3 eindstand in het doel kopt.

Persoonlijke statistieken

Met dertien doelpunten en zeventien assists is Ziyech dé man in de selectie van FC Twente. Gekeken naar de gecombineerde statistieken van goals en assists staat de nummer tien van de Tukkers mijlenver voor op zijn ploeggenoten. Er staan maar liefst dertig spelers tussen Ziyech en de eerstvolgende speler van FC Twente op de lijst. Jesús Corona scoorde negen keer en leverde vier assists. Het verschil tussen Ziyech en de rest is, zoals op onderstaande afbeelding goed te zien is, immens. Het is niet voor niets dat de middenvelder met zijn dertien goals en zeventien assists betrokken was bij meer dan vijftig procent van alle doelpunten van FC Twente in het afgelopen Eredivisieseizoen.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner