19.05.2015 13:30

Ongemakkelijk vertrek via de achteruitgang

Rutten druipt af na de nederlaag van Feyenoord, uit bij PEC Zwolle (17-05-2015)
Rutten druipt af na de nederlaag van Feyenoord, uit bij PEC Zwolle (17-05-2015)

Dat de situatie in Rotterdam op dit moment meer dan pijnlijk is, weet elke voetbalfan. Het gedrag van de club en vooral de ex-trainer deed echter meer wenkbrauwen fronzen. Fred Rutten is de Schlemiel van de Week.

De verliesbeurt op bezoek bij PEC Zwolle kwam keihard aan in Rotterdam. De nederlaag was niet alleen tekenend voor de prestaties van de stadionclub in de afgelopen weken, het betekende ook dat Feyenoord de belangrijke derde plaats in de Eredivisie aan concurrent AZ moest laten. De Alkmaarders deden hun sportieve plicht wel tegen Excelsior, waardoor zij direct profiteerden van de misstap van Feyenoord. Hierdoor is AZ zeker van Europees voetbal, terwijl Feyenoord het alleen nog maar via de play-offs kan bereiken.

Als een spook door de catacomben

De aanwezige journalisten in het IJsseldeltastadion verzamelden zich in de persruimte voor de afsluitende persconferentie van de trainers. Het viel mensen op dat Rutten een afwezige indruk maakte na de zeperd tegen PEC Zwolle. Zoals het dan tegenwoordig gaat komen zulke berichten heel makkelijk het internet op.

Wachten op het verlossende woord

Op zondagmiddag, om 16.20, sloot Feyenoord op het officiële Twitteraccount de wedstrijd PEC Zwolle – Feyenoord af met een tweet. Vervolgens ging het helemaal los op de social media over een mogelijk vertrek van Rutten. De NOS kreeg via de Whatsapp te horen dat het ging gebeuren, maar alsnog duurde het tot tien uur ’s avonds voordat het officiële bericht naar buiten werd gebracht door de Rotterdammers. Het eerste antwoord op het bericht kwam van een echte Feyenoorder. “Wat een verassing!!”, was de reactie van een fan.

Is het wel de fout van de trainer?

Toch kun je Rutten niet als enige de schuld geven van dit scenario. Hij stelt zijn vertrouwde spelers op in de laatste wedstrijd van het seizoen en die laten het volledig afweten. In de laatste vijf wedstrijden weet zijn ploeg geen enkele keer te winnen, terwijl AZ juist twaalf punten pakte en steeds dichterbij kwam. “Dat we zoveel punten hebben verspeeld ligt ook aan ons”, stelde Jordy Clasie al in een interview voor het rampscenario tegen PEC Zwolle. Desalniettemin is Rutten vertrokken en moet nieuw bloed het doen voor Feyenoord. Giovanni van Bronckhorst staat voor een tweesprong in zijn prille trainerscarrière. Hij kan het nu al maken of kraken in Rotterdam, met de play-offs voor de boeg.

Door: Jos Boesveld

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner