21.05.2015 20:24

Van Bronckhorst verliest bij debuut in Friesland

Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst geeft aanwijzingen tijdens het play-offduel sc Heerenveen - Feyenoord. (21-05-2015)

Giovanni van Bronckhorst heeft zijn eerste wedstrijd als hoofdtrainer van Feyenoord afgesloten met een 1-0 nederlaag in Friesland, donderdagavond op bezoek bij sc Heerenveen. Daardoor is alles nog mogelijk tijdens de return in Rotterdam, aanstaande zondag. Beide ploegen wisten nauwelijks kansen te creëren tijdens deze wedstrijd in de eerste ronde van de play-offs om Europees voetbal.

De wedstrijd leek vanaf de eerste minuut los te branden. Beide ploegen leken aanvallende intenties te hebben. Dit leidde tot een grote kans voor Luciano Slagveer, maar de aanvaller faalde oog in oog met Kenneth Vermeer. Daarna nam Feyenoord steeds meer het heft in handen en mocht het de bal hebben van Heerenveen. De bezoekers hadden moeite om de verdedigende muur van Heerenveen te doorbreken.

Toch wist de ploeg van Van Bronckhorst enkele mogelijkheden te creëren. Colin Kâzım-Richards deed te weinig met de kansen die hem geboden werden. Centrale verdediger Sven van Beek was ook dichtbij een treffer, met een kopbal uit een hoekschop. Joost van Aken wist de bal van de doellijn te koppen. De thuisploeg hing achterover en speelde op de counter. Vanuit de omschakeling wist de ploeg van Dwight Lodeweges gevaarlijk te worden, met name door de snelheid van Slagveer. Beide ploegen grossierden in balverlies tijdens de eerste helft, die werd afgesloten met een 0-0 tussenstand.

Na rust was het spelbeeld hetzelfde. Feyenoord zocht de aanval en Heerenveen wachtte af. Ook na rust was het niveau van de wedstrijd bedroevend te noemen. Beide ploegen leken bang dat het duel al na één confrontatie beslist zou zijn. Jens Toornstra was een kwartier na rust nog het dichtst bij een treffer, aangezien zijn vrije trap een metertje naast het doel van Kristoffer Nordfeldt ging. Feyenoord was overigens de gehele tweede helft de betere ploeg. Heerenveen leek zich er niet van doordrongen dat Feyenoord kwetsbaar was, na alle onrust van de laatste weken. Waar de ploeg van Lodeweges voor rust nog gevaarlijk werd vanuit de omschakeling, wist het na rust geen enkele keer een goede counter uit te voeren.

Pas na het invallen van Henk Veerman werd de ploeg gevaarlijk. De lange Veerman wist een luchtduel te winnen, nadat een vrije trap voor het doel werd geslingerd. Met deze kopbal bediende hij Simon Thern, die het laatste zetje gaf. De Zweed bevond zich overigens wel in buitenspelpositie, maar dit ontging de arbitrage. Daardoor kwam de thuisploeg vijf minuten voor tijd op een onverdiende en onverwachte voorsprong.

Door de 0-0 eindstand is alles nog mogelijk als beide ploegen elkaar zondag treffen in De Kuip. De vraag is hoe hard deze nieuwe domper aankomt bij de spelersgroep van Feyenoord. Naar alle waarschijnlijkheid zal het spelbeeld ook in Rotterdam hetzelfde zijn. Feyenoord dat voor eigen publiek wil aanvallen en Heerenveen dat ook in het tweede duel op de counter gaat spelen. De winnaar over twee wedstrijden gaat naar de finale van de play-offs. De tegenstander zal dan Vitesse of PEC Zwolle zijn.

Door: Jari Wesselink