22.05.2015 21:48

FC Volendam deelt tik uit aan FC Eindhoven

Fries Deschilder (l.) van FC Eindhoven probeert een schot van FC Volendam-speler Tom Overtoom te blokken. (22-05-2015)

FC Volendam heeft zich vrijdag een goede uitgangspositie verschaft in het play-offduel met FC Eindhoven. Na knotsgek einde zegevierde de thuisploeg met 2-1. Maandag bepalen beide ploegen in de Lichtstad wie naar de finale van de nacompetitie om promotie en degradatie gaat.

Nummer vijf FC Volendam en nummer twee FC Eindhoven mochten in de tweede ronde van de play-offs uitmaken wie de finale om een Eredivisie-ticket zal gaan spelen tegen Go Ahead Eagles of De Graafschap. Het eerste duel vanavond in Volendam moest zorgen voor een goede uitgangspositie richting aanstaande maandag wanneer de terugwedstrijd in Eindhoven plaats zal vinden. Beide teams bibberden in de openingsfase dan ook van de spanning waardoor het goede voetbal waar zowel Volendam als Eindhoven om bekend staat nog niet werd getoond.

Na tien minuten kreeg allereerst Ludcinio Marengo een kans voor de thuisploeg. Uit de corner mocht Roald van Hout het doel vervolgens proberen te vinden voor de Eindhovenaren. Na de tiende minuut gebeurde er bedroevend weinig in het Kras Stadion. Pas vlak voor rust mocht het publiek weer eens van de stoeltjes gaan. Kevin Brands zag zijn poging gekeerd worden door Eindhoven-goalie Tom Muyters. Vlak voor rust kreeg Branco van den Boomen nog een schotkans vanuit een cornervariant aan Eindhovense kant. De poging van de middenvelder van FC Eindhoven ging net over het Volendamse doel.

In het begin van de tweede helft zocht Eindhoven wat nadrukkelijker het doel van Volendam op. Dit mondde uit in een prima mogelijkheid voor Joey Sleegers. De huurling van Feyenoord zag zijn volley van dichtbij op de lat eindigen. Na driekwart duel was daar dan eindelijk het openingsdoelpunt. Verrassenderwijs maakte Volendam de goal ondanks dat Eindhoven de betere was. Henny Schilder promoveerde een corner van Tom Overtoom tot doelpunt bij de eerste paal: 1-0. Ondanks het slechte spel zorgde het Andere Oranje ineens voor een goede uitgangspositie.

Het Volendamse doelpunt was een klap voor de Brabanders. Het team geraakte niet in het vertrouwde spel en had het lastig met de nummer vijf van de Jupiler League. Talent van het jaar Sleegers kreeg nog de beste kans met een schot op de paal. In de laatste minuut kopte Anthony van den Hurk alsnog de verdiende gelijkmaker op het scorebord. De ingevallen spits was alert bij een vrije trap op de lat van Branco van den Boomen.

Toch gaf FC Volendam niet op. De net ingevallen Kevin van Kippersluis bracht zijn team opnieuw aan de leiding met zijn eerste balcontact. In de blessuretijd zorgde de jonge aanvaller voor de winnende treffer: 2-1. Met de zege op zak staat de ploeg van trainer Hans de Koning er goed voor. FC Eindhoven zal op Tweede Pinksterdag alle zeilen bij moeten zetten om het geweldige seizoen niet zomaar te laten vallen

Door: Koen Larmit