24.05.2015 18:00

Heerenveen-spits beëindigt seizoen Feyenoord

Luciano Slagveer (v.) van sc Heerenveen feliciteert doelpuntenmaker Mark Uth met de 1-1- tegen Feyenoord in het play-offduel om Europees voetbal. Op de achtergrond loopt Sam Larsson. (24-5-2015)

In een boeiend gevecht in De Kuip was zondag een verlenging noodzakelijk om te bepalen wie er tegen Vitesse in de finale van de play-offs gaat spelen. Anass Achahbar, die begon in de spits, tekende in de reguliere speeltijd voor de 1-0 eindstand. In de verlenging besliste Mark Uth met twee doelpunten het duel. De 2-2 van invaller Colin Kâzım-Richards was van weinig waarde.

De eerste tien minuten in Rotterdam, waarin het tempo hoog lag, waren uiterst vermakelijk. Nadat Stefano Marzo in kansrijke positie geen medespeler in het Rotterdamse strafschopgebied kon vinden, was de eerste echte kans voor Jens Toornstra. Van dichtbij kreeg hij de bal echter niet achter Kristoffer Nordfeldt. Er waren ruim twintig minuten gespeeld toen diezelfde Nordfeldt kort achter elkaar twee keer in moest grijpen. Eerst plukte hij de bal voor de voeten van Toornstra weg en iets later keerde hij een afstandsschot met een lastige stuit van Terence Kongolo. Het lukte Feyenoord nog niet om de 1-0 nederlaag uit de heenwedstrijd weg te poetsen.

In het vervolg van de eerste helft werd het spel minder en waren de kansen schaars. De bezoekers leunden achterover en lieten Feyenoord komen. De Rotterdammers bleven de aanval zoeken, maar waren weinig dreigend. Heerenveen kreeg voor rust geen enkel schot tussen de palen en zag Anass Achahbar vijf minuten voor het fluitsignaal de 1-0 maken. Een voorzet van Toornstra werd door de Heerenveen-verdediging niet goed weggewerkt waardoor de bal voor de voeten van Jordy Clasie belandde die hard uithaalde. Onderweg veranderde Achahbar het leder met het hoofd van richting waardoor Nordfeldt kansloos was.

De tweede helft was een minuut oud toen Heerenveen de gelijkmaker had kunnen maken. De pass van Mark Uth op Lerin Duarte, die van dichtbij binnen had kunnen tikken, was echter ondermaats waardoor Feyenoord op kon ruimen. Ruim tien minuten na rust kregen beide ploegen plotseling kansen om te scoren. Pele van Anholt en Luciano Slagveer (twee keer) wisten in kansrijke positie het net echter niet te vinden, mede dankzij goed ingrijpen van Kenneth Vermeer. Hetzelfde gold voor Achahbar die hoog sprong, maar rakelings naast kopte.  Ook Kongolo kopte van dichtbij de 2-0 niet binnen doordat Nordfeldt op de lijn uitstekend redde.

Nordfeldt hield zijn ploeg in de tweede helft op de been. Ditmaal moest hij gestrekt om een halve omhaal van Toornstra uit zijn doel te houden. Aan kansen in ieder geval geen gebrek voor Feyenoord na de hervatting. Met nog ruim tien minuten op de klok bracht Giovanni van Bronckhorst Colin Kâzım-Richards voor Achahbar die er doorheen zat. Bij zijn eerste balcontact scoorde Kâzım-Richards bijna uit de draai, maar in de korte hoek bracht Nordfeldt redding. Nadat Vermeer goed ingreep door de bal voor de voeten van Uth weg te pakken, scoorde Karim El Ahmadi met het hoofd. Scheidsrechter Kevin Blom keurde de treffer echter af. El Ahmadi zou hebben geduwd voordat hij kopte.

Een verlenging was, na de 1-0 zege van Heerenveen in de heenwedstrijd, noodzakelijk om de tegenstander van Vitesse in de play-offs te bepalen. In die verlenging speelde Feyenoord met tien man omdat de net ingevallen Luke Wilkshire met een blessure naar de kant moest. Toch kreeg Feyenoord dé kans om te scoren. Invaller Elvis Manu kon alleen op Nordfeldt af, maar de goalie van Heerenveen toonde zijn klasse nog maar eens door de inzet van Manu naast te tikken. In de tegenstoot besliste Uth het duel. Hij nam een lange bal van Marten de Roon prima aan en schoof het leder beheerst in de hoek. Niet veel later maakte Uth met links ook zijn tweede van de middag. Kâzım-Richards scoorde met het hoofd nog wel de 2-2, maar het was voor Feyenoord niet genoeg.

Door: Roel Egberts