25.05.2015 14:46

De Graafschap duwt Go Ahead uit de Eredivisie

Glynor Plet baalt na het missen van een grote kans tijdens het play-offduel Go Ahead Eagles - De Graafschap. (25-05-2015)

Go Ahead Eagles is, na twee seizoenen in de Eredivisie, gedegradeerd. De ploeg speelt volgend seizoen in de Jupiler League. De Graafschap bleek over twee wedstrijden te sterk in de nacompetitie. Zowel de heenwedstrijd als de return eindigde in een 1-0 overwinning voor De Graafschap.

De wedstrijd begon hetzelfde als afgelopen donderdag op De Vijverberg. Go Ahead had het initiatief en De Graafschap wachtte af en loerde op fouten van de thuisploeg. De eerste kans van de wedstrijd was echter wel voor de bezoekers. Jerry van Ewijk was na vijf minuten spelen dichtbij een treffer. Daarna kreeg voornamelijk de thuisploeg veel kansen. Glynor Plet schoot op de lat en Alex Schalk stuitte op doelman Hidde Jurjus. Daarna kreeg Glynor Plet nog twee enorme kansen, maar de oud-spits van FC Twente en Heracles Almelo had het vizier niet op scherp staan. Het grote probleem van Go Ahead Eagles dit seizoen is dat de ploeg zeer moeizaam scoort en dat was ook deze zondagmiddag het probleem.

Kort na rust had De Graafschap, in de persoon van Kristopher Vida, een enorme mogelijkheid om de score te openen. Hij vergat echter om de bal richting mee te geven met het hoofd. Daardoor ging de bal rakelings naast het doel van Erik Cummins. Twintig minuten voor tijd kreeg Schalk een enorme mogelijkheid. Jurjus redde half op het schot uit de draai van Schalk, daarna leek de bal het doel in te rollen. Wesley Verhoek probeerde het laatste zetje nog te geven, maar Caner Çavlan haalde de bal van de doellijn.

Twee minuten later werd er wel gescoord, maar aan de andere kant. Vincent Vermeij was net ingevallen en zette zijn hoofd tegen de bal, na een hoekschop van een andere invaller, Lion Kaak. Daardoor leidden de Superboeren met 0-1 en daarmee leek degradatie niet meer te ontlopen voor Kowet. Deze tussenstand zorgde voor frustratie bij Go Ahead. Een supporter liep op het veld en dat deed arbiter Pol van Boekel besluiten om het duel stil te leggen.

Na de hervatting kon Go Ahead geen vuist meer maken en daardoor bleef het 0-1 in De Adelaarshorst. Dat betekent dat Go Ahead volgend seizoen een niveau lager gaat spelen en dat de Superboeren verder gaan strijden om promotie. De allesbeslissende ronde zal gespeeld worden tegen FC Volendam of FC Eindhoven. De winnaar van die confrontatie zal volgend seizoen de plek van Go Ahead innemen in de Eredivisie.

Door: Jari Wesselink