25.05.2015 16:27

FC Volendam weer stap dichterbij Eredivisie

FC Volendam heeft zich geplaatst voor de finale van de play-offs om promotie/degradatie. De Volendammers speelde maandagmiddag met 1-1 gelijk bij FC Eindhoven, wat genoeg was voor kwalificatie voor de laatste ronde van de nacompetitie. Samen met De Graafschap zal FC Volendam nu uitmaken wie er volgend seizoen in de Eredivisie uitkomt.

De Volendammers moesten in het Jan Louwersstadion de 2-1 voorsprong van de vorige wedstrijd verdedigen. Ongewijzigd begon het team van trainer Hans de Koning aan de wedstrijd in het Jan Louwersstadion. FC Eindhoven had zijn team wel gewijzigd ten opzichte van de vorige ontmoeting. Anthony van den Hurk, die een groot deel van het seizoen wegens een blessure miste, begon in de basis.

Uitgerekend Van den Hurk kon na elf minuten spelen FC Eindhoven aan een voorsprong helpen. Het lukte de spits echter niet om doelman Theo Zwarthoed te omspelen. Diezelfde Zwarthoed voorkwam een minuut later voor een tweede keer een Eindhovens doelpunt. Weer was er een speler van FC Eindhoven doorgebroken en weer bracht de keeper redding. Ditmaal was het Roald van Hout die er niet in slaagde om Zwarthoed voorbij te spelen. Voor deze twee grote kansen had Ludcinio Marengo aan de andere kant de paal al geraakt.

Zo spectaculair als de eerste helft begon, zo eindigde het ook. Zwarthoed, die zijn team al een paar keer op de been had gehouden, hield op prachtige wijze zijn doel schoon. Nadat Jens van Son een mislukte schot van Branco van den Boomen met zijn hak verlengde, pakte Zwarthoed de bal met een katachtige redding uit de kruising.

FC Eindhoven kwam na de rust goed uit de startblokken. Dat leverde bijna de verdiende voorsprong op, maar Fries Deschilder slaagde er niet in om vanaf vijf meter Zwarthoed te verschalken. FC Volendam, dat niet een sterke wedstrijd speelde, scoorde uit één van de spaarzame mogelijkheden wel. Op aangeven van Marengo schoot Brandley Kuwas na een uur spelen de Volendammers op voorsprong.

Na de 0-1 hield FC Volendam vrij eenvoudig stand. Pas in de laatste minuut van de blessuretijd scoorde de thuisploeg. Het was doelman Tom Muyters die de bal verlengde en de 1-1 maakte. Zijn doelpunt kwam echter te laat voor de club uit Eindhoven. FC Volendam begint donderdag met een thuiswedstrijd tegen De Graafschap aan de finale van de play-offs. Zondag is de return op De Vijverberg.

Door: Vincent Houttuin