31.05.2015 14:25

Vermeij schiet De Graafschap naar Eredivisie

Vincent Vermeij en zijn teamgenoten hebben direct door dat de aanvaller een belangrijke goal heeft gemaakt voor De Graafschap. Tegen Volendam maakte hij de 0-1, waardoor de thuisploeg twee goals nodig had om alsnog naar de Eredivisie te kunnen. (31-05-2015)

De Graafschap is volgend seizoen weer terug te vinden op het hoogste voetbalniveau van Nederland. Zondagmiddag in Volendam won De Graafschap dankzij een doelpunt van Vincent Vermeij met 0-1 van FC Volendam. Dat doelpunt bleek genoeg om terug te keren in de Eredivisie.

Omdat de eerste wedstrijd van het tweeluik tussen deze twee ploegen uit de Jupiler League in een 0-0 eindigde, was er vandaag nog van alles mogelijk voor beide ploegen. In een vol KRAS-stadion begon FC Volendam heel goed aan de wedstrijd. De Graafschap zakte iets terug en liet Volendam komen. Het werd al snel duidelijk dat de Volendammers de creativiteit van Ludcinio Marengo misten, die geschorst was voor deze wedstrijd. De andere creatieve buitenspeler van Volendam, Brandley Kuwas, liet zich wel zien. Hij was de toevoer van balletjes voor de clubtopscorer Kevin Brands. Brands, in de Jupiler League goed voor 22 doelpunten, kreeg vier kansen in de eerste helft maar wist er geen om te zetten tot doelpunt. Na een half uur spelen kreeg Brands de grootste kans van de wedstrijd. Nadat hij de bal vanaf de rechterkant kreeg ingespeeld door Kuwas, kon hij de bal ineens op doel schieten, maar het schot was te slap waardoor Hidde Jurjus, doelman van De Graafschap, kon redden.

De Graafschap daarentegen kreeg nauwelijks kansen. De vervanger van de geblesseerde Tim Janssen, Vincent Vermeij, kreeg maar weinig bruikbare ballen. Tot de veertigste minuut van de wedstrijd. Een voorzet vanaf de linkerkant ging in de eerste instantie over Vermeij heen, maar werd daarna goed teruggelegd door de goed spelende Jerry van Ewijk. Van Ewijk kreeg de bal bij de opvallend vrijstaande Vermeij, die de bal met de punt van zijn rechterschoen in de goal werkte. Nog geen minuut daarna kreeg Vermeij opnieuw een goede kans, maar zijn poging achter het stand been kon worden weggewerkt door een verdediger van FC Volendam.

Wanneer FC Volendam snel een treffer zou kunnen maken in de tweede helft was er nog van alles mogelijk. Daarom gingen de Volendammers ook direct op zoek naar een treffer aan het begin van de tweede helft. De druk van Volendam zorgde na twintig minuten voor de eerste grote kans van Volendam in de tweede helft. Een goede voorzet van Kuwas kwam bij de eerste paal waar invaller Guyon Phillips prima voor zijn man kwam en inschoot richting de eerste paal. Het was Hidde Jurjus met een prachtige redding die de 1-1 voorkwam. In de nastoot kon ook Brands niet raakschieten. Nog geen minuut later was het weer Jurjus die een vrije trap van Kuwas fantastisch pareerde. Het geloof ebde weg bij zowel de spelers als bij de supporters, naarmate de tweede helft vorderde. Hans de Koning probeerde het nog wel een aantal aanvallende wissels, maar het mocht niet helpen. FC Volendam beklaagde zich nog wel een keer bij scheidsrechter Braamhaar, die een handsbal in de zestien van Vlatko Lazić over het hoofd zag.

Het mocht niet baten. FC Volendam was niet bij machten om doelman Hidde Jurjes te passeren. De Graafschap keert daarom terug in de Eredivisie. Dat gebeurde voor het laatst in 2004 en nu elf jaar later is het weer feest in Doetinchem.

Door: Thomas Mulder