31.05.2015 17:15

NAC degradeert na vijftien jaar uit Eredivisie

De bekritiseerde Jelle ten Rouwelaar krijgt het vertrouwen van Robert Maaskant en staat 'gewoon' onder de lat bij NAC Breda in het duel met Roda JC. (31-05-2015)

Het is NAC Breda zondagmiddag niet gelukt de voorsprong uit de eerste wedstrijd vast te houden. In eigen huis was Roda JC te sterk met 1-2 en keert na een jaar van afwezigheid terug in de Eredivisie. NAC Breda speelt volgend seizoen Jupiler League.

Roda JC wist van tevoren dat ze minimaal één doelpunt moest maken en ging vanaf het beginsignaal van scheidsrechter Danny Makkelie op zoek naar dat nodige doelpunt. De ploeg van Rick Plum zette druk op de defensie van NAC Breda en kreeg een paar kleine kansen. Anco Jansen soleerde door het centrum langs twee tegenstanders, maar moest de bal toen afgeven aan de vrijstaande Mitchel Paulissen en Edwin Gyasi. Jansen besloot voor eigen succes te gaan en dat bleek de verkeerde beslissing. Henk Dijkhuizen kopte nog een keer over na een voorzet uit een vrije trap. NAC Breda begon erg slordig aan de wedstrijd, maar na twintig minuten waren de rollen zo goed als omgedraaid. Roda JC kwam er niet meer gevaarlijk uit en NAC Breda kreeg een paar hele goede kansen. Een afstandsschot van Adnane Tighadouini draaide weg van de goal, maar kon nog bijna worden ingetikt door Guyon Fernandez.

Later was het opnieuw Fernandez die een goede mogelijkheid kreeg via een kopbal, maar hij mikte net naast. Arjan Swinkels, de verdediger van Roda JC die de hele wedstrijd werd uitgefloten door het thuispubliek, maakte bijna een eigen doelpunt, door een voorzet van Ruben Ligeon niet goed te onderscheppen waarna de bal bijna achter Benjamin van Leer belandde. Uit het niets was het ineens Roda JC wat op voorspong kwam. Een weergaloze steekpass van Hicham Faik werd kundig ingeschoten door Mitchel Paulissen, die eerst een tackle ontweer, daarna Jelle ten Rouwelaar passeerde en uit een moeilijke hoek raakschoot. Met rust was de stand over twee wedstrijden dus weer helemaal gelijk.

Na rust drong Roda JC opnieuw aan en dat was een startschot voor een spannende tweede helft. Het werd steeds gemener en daardoor liep het aantal gele kaarten hoog op. Makkelie moest dertien keer een gele kaart tonen. Mats Seuntjes moest dat bekopen met uitsluiting, omdat hij tot twee keer toe een gele kaart pakte en dus ook de rode kaart zag. Binnen zeven minuten werd het houtwerk drie keer geraak. Tighadouini zag een inzet op de paal belandden en ook doelpuntenmaker Paulissen zag zijn vrije trap ook bijna in de goal belanden, maar ook daar was de paal was een sta in de weg. Vlak voor tijd moest Roda JC ook verder met tien man, omdat centrale verdediger Arjan Swinkels ook mocht inrukken voor zijn tweede gele en dus rode kaart. Bijna leek NAC Breda het in de slotfase nog te beslissen, maar Tighadouini zag tot twee keer toe een inzetten worden geblokt.

Omdat het bij 0-1 bleef, mochten beide ploegen zich opmaken voor twee keer een kwartier verlenging. NAC Breda had zes minuten nodig in de eerste helft van de verlening om de stand gelijk te trekken. Dirk Marcellis kopte raak uit een corner van Tighadouini. Monteyne dacht de bal nog te keren op de lijn, maar volgens de lijnrechter was de bal al achter de lijn toen Monteyne de bal wegschoot. Omdat de bal via de rug van Tom van Hyfte ging, kwam de goal op naam van de middenvelder van Roda JC. In de tweede helft van de verlenging was het plots Roda JC dat weer op voorsprong kwam. Na goed terugleggen van invaller Frank Demouge was het Tom van Hyfte die in de korte hoek raakschoot. NAC moest opnieuw opzoek naar een doelpunt, maar die kwam er niet. Roda JC keert na een jaar van afwezigheid terug in de Eredivisie. Voor NAC Breda is het dramatische seizoen compleet. Het degradeert alsnog naar de Jupiler League.

Door: Thomas Mulder