31.05.2015 18:40

Vitesse gaat Europa in na zinderend duel

Guram Kashia denkt met zijn 1-1 zijn team Vitesse een grote dienst te bewijzen. De aanvoerder moet even later echter wel toezien hoe Mark Uth de 1-2 voor sc Heerenveen maakt. Uiteindelijk lacht Kashia het hardst. Zijn ploeg wint met 5-2. (31-05-2015)

In een zinderende wedstrijd heeft Vitesse zondagmiddag Europees voetbal veiliggesteld. De Arnhemmers stonden tegen sc Heerenveen met 1-2 achter bij rust, maar speelden een weergaloze tweede helft en wonnen dan ook dikverdiend 5-2.

Het duel in het GelreDome begon spectaculair, want al na vier minuten stond er verrassend 0-1 op het scorebord. Na een knullig passje van Josh McEachran was het Mark Uth die ontsnapte aan zijn mandekkers, doelman Eloy Room omspeelde en koelbloedig binnenschoof (0-1). Lang konden de Friezen niet genieten van de vroege goal, want na tien minuten bracht een fraaie kopstoot van Guram Kashia de 1-1 op het scorebord.

Heerenveen liet zich echter niet uit het veld slaan door de comeback van Vitesse, dat het grootste gedeelte van de eerste helft domineerde, en kwam al snel weer op een voorsprong. Wederom kwam de bal via een Vitesse-been voor de voeten van Uth, die ditmaal uit de draai met links in de verre hoek schoot en daarmee tekende voor zijn twintigste seizoenstreffer (1-2). Niet veel later kreeg de Duitse spits een doodschop van Zakaria Labyad, die daarvoor een rode kaart had moeten krijgen.

Na een klein uur spelen werd Bertrand Traoré door Simon Thern naar de grond getrokken in het strafschopgebied en dit deed scheidsrechter Bas Nijhuis besluiten de bal op de stip te leggen. Invaller Marko Vejinović wist wel raad met dit buitenkansje en schoot hard raak door het midden (2-2). Vervolgens begon Vitesse de jacht op de 3-2, terwijl Heerenveen zich beperkte tot tegenhouden.

Met deze tactiek hielden de Friezen lange tijd stand ondanks vele kansen voor de thuisploeg. Na bijna tachtig minuten was een van richting veranderd schot van Davy Pröpper de verdediging van de bezoekers echter te machtig. De bal zeilde na een tussenkomst van Kenny Otigba de korte hoek in (3-2). Hierna besloot Heerenveen alles of niets te gaan spelen, maar dit bracht de ploeg niets meer. Vitesse wist daarentegen nog tweemaal te scoren. Labyad en Van der Heijden werd het 5-2 in het GelreDome.

Door: Joey Knobben