08.08.2015 21:38

Roda JC luistert rentree op met overwinning

Tom Van Hyfte (l.) schreeuwt het uit nadat hij met zijn eerste doelpunt in de Eredivisie Roda JC op een 2-1 voorsprong heeft gezet tegen Heracles Almelo. (08-08-2015)

Roda JC heeft zaterdagavond bij de rentree in de Eredivisie meteen de eerste drie punten van het seizoen gepakt. In eigen huis was de ploeg van trainer Darije Kalezić Heracles Almelo de baas. Het werd 3-1.

Beide teams begonnen met aftastten in de eerste paar minuten. Het duurde dan ook even voordat de eerste kans een feit was. Na 28 minuten spelen moest Bram Castro voor het eerst handelend optreden. De doelman redde zeer knap na een vrije trap van Hicham Faik, die onderweg nog twee keer van richting veranderd werd. Net op het moment dat Roda beter in de wedstrijd kwam, was het Heracles dat de leiding nam. Brahim Darri zag Iliass Bel Hassani volledig vrij staan. De middenvelder draaide vervolgens open en knalde met zijn rechter raak.

Roda liet zich niet van de wijs brengen en kwam een paar minuten later alweer terug. Edwin Gyasi ging de één-twee aan met Anco Jansen en rondde daarna koelbloedig af. Gyasi scoorde daarmee tegen zijn oude club. Vlak voor rust kreeg Roda een domper te verwerken. Nieuweling en aanvoerder Gibril Sankoh moest het veld verlaten, omdat hij na een charge van Thomas Bruns verkeerd op de grond terecht kwam.

Na rust kwamen de Limburgers furieus uit de startblokken. Na twee minuten in de tweede helft zette de nieuwe aanvoerder Tom Van Hyfte zijn ploeg op een voorsprong. Gyasi raakte in eerste instantie nog de paal met zijn hoofd, maar de Belgische middenvelder reageerde alert en schoot met zijn linker raak. Roda had hierna zelfs een ruimere voorsprong kunnen nemen, maar nieuweling Rostyn Griffiths (kopbal van dichtbij) en Faik (volley) hadden pech dat hun inzet niet in het netje belandde.

Heracles probeerde het in het laatste half uur wel, maar op een kans van Darri en Weghorst na werd het niet gevaarlijk meer. Roda besliste de wedstrijd vlak voor het eindsignaal. Faik schoot van achttien meter snoeihard in de rechterhoek buiten bereik van Castro. Zo luisterde Roda JC haar rentree in de Eredivisie op met een overwinning in eigen huis.

Door: Rijcko Treep