09.08.2015 18:39

Willem II en Vitesse starten met gelijkspel

Vitesse rouwt na de 1-0 van Erik Falkenburg tijdens het competitieduel Willem II - Vitesse. (09-08-2015)

Willem II en Vitesse zijn het seizoen zondagmiddag begonnen met een gelijkspel. In Tilburg werd het 1-1 dankzij doelpunten van Erik Falkenburg, die zijn debuut maakte voor Willem II, en Denys Oliynyk.

In de matige eerste helft was Vitesse het meest dreigend, vooral via de counter. Dat leverde de ploeg enkele goede mogelijkheden op. Vooral Milot Rashica onderscheidde zich voorin in positieve zin. Hij was na 25 minuten voetballen dan ook het dichtst bij een Arnhemse treffer. Zijn schot belandde via de vingertoppen van Kostas Lamprou op de paal. Niet veel later redde Lamprou opnieuw op een schot van Rashica in de korte hoek. Ook Valeri Qazaishvili en Isaiah Brown kregen kansen. Qazaishvili kon vrij uithalen, maar produceerde slechts een eenvoudig te pakken schot. Brown testte Lamprou vanuit een lastige hoek. De doelman van Willem II hield zijn doel in de eerste helft echter schoon.

Willem II had het lastig in het eigen stadion en werd pas in de slotfase van de eerste helft echt gevaarlijk via Erik Falkenburg. De middenvelder die overkwam van NAC kwam eerst net tekort om de bal langs Vitesse-doelman Eloy Room te tikken en zag diezelfde Room even eerder zijn kopbal uit de hoek plukken. De ploeg uit Tilburg mocht overigens niet klagen dat het de eerste helft eindigde met elf man want de harde overtreding van aanvoerder Jordens Peters had ook een rode kaart op kunnen leveren. Scheidsrechter Jochem Kamphuis hield het bij een gele kaart.

In het eerste kwartier na de hervatting waren beide ploegen aan elkaar gewaagd en bleven grote kansen uit. Daarna werd de thuisploeg beter en werd het gevaarlijk. Lesley de Sa waarschuwde Vitesse door het leder op fraaie wijze op de kruising te schieten. Vlak daarna was het wel raak voor Willem II. Uit een hoekschop verlengde Richairo Živković de bal bij de eerste paal waarna Falkenburg het leder bij de tweede paal binnen kon tikken.

Lang kon Willem II echter niet van de voorsprong genieten want tien minuten later stond het alweer gelijk. Een prima voorzet vanaf rechts van Rashica belandde in het Tilburgse strafschopgebied voor de voeten van Denys Oliynyk. De aanvaller van Vitesse bleef vervolgens uiterst kalm en schoot de bal beheerst achter de kansloze Lamprou. In de slotfase zochten beide ploegen nog naar de overwinning, maar grote kansen bleven uit. Een minuut voor het einde kreeg doelpuntenmaker Oliynyk nog een rode kaart wegens een elleboogstoot.

Door: Roel Egberts