12.08.2015 20:24

Twente 'wint' een punt tegen FC Groningen

Renato Tapia heeft FC Twente zojuist op voorsprong gezet met een kopbal. Zijn medespelers volgen hem. (12-08-2015)
Renato Tapia heeft FC Twente zojuist op voorsprong gezet met een kopbal. Zijn medespelers volgen hem. (12-08-2015)

FC Twente heeft FC Groningen een dure les gegeven. Om te winnen is er meer nodig dan alleen mooi voetbal. FC Groningen speelde alleraardigst, Twente verdedigde vooral. Uiteindelijk hielden ze elkaar in evenwicht: 1-1. Dat zal voor Groningen echter als een nederlaag voelen.

FC Twente startte in een 4-4-2 opstelling. De ploeg speelde eigenlijk met zes middenvelders. De club heeft nog niet de beschikking over de nieuwe spits Michael Olaitan en mede daardoor startte het met Hakim Ziyech en Shadrach Eghan als aanvallers. Het leverde een logisch spelbeeld op. FC Groningen viel aan, terwijl FC Twente werd teruggedrongen. Als de bezoekers de bal hadden, dan was er geen aanspeelpunt, waardoor het een aanval kon opzetten.

Groningen kon vrijuit aanvallen. Diverse voorzetten van onder andere Abel Tamata en Bryan Linssen wisten het hoofd van Michael de Leeuw net niet te vinden. Het zorgde ervoor dat Groningen de kansen kreeg, maar niet de doelpunten. Jarchinio Antonia kreeg de grootste mogelijkheid. Simon Tibbling gaf een slim steekpassje en Antonia stond oog in oog met Nick Marsman. De buitenspeler wilde de bal in de verre hoek plaatsen, maar Marsman kon met een uiterste krachtinspanning toch redden. Geheel verrassend en geheel tegen de verhouding in kwam Twente op voorsprong. Renato Tapia wist uit een corner van Hakim Ziyech de bal het doel in te koppen. Daardoor kreeg Twente alsnog zijn doelpunt.

Het spelbeeld veranderde in het tweede bedrijf niet. Twente had maar één aanvallende optie op de bank zitten en dat was Jesús Corona. De aanvaller is echter nog niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen. FC Groningen had echter genoeg opties. Naast Bryan Linssen, Michael de Leeuw en Jarchinio Antonia had het ook nog Danny Hoesen, Mimoun Mahi en Juninho Bacuna op de bank zitten. Alfred Schreuder zal met een jaloerse blik hebben gekeken naar zijn collega Erwin van de Looi.

Maar ook met al die aanvallers wist FC Groningen geen gaatje te vinden in de defensie van Twente. Het centrale duo Bruno Uvini en Georgios Katsikas speelde ijzersterk en wonnen elk duel. Daar trokken de ploeggenoten zich aan op. Het spel van Twente was erg lelijk, maar de nul was heilig. Groningen wist zich geen houding te geven. Het wilde geduldig blijven zoeken naar de 1-1, maar dat lukte niet. Daardoor werd het ongeduldig en ging het foute passes geven. Twente vond het wel prima. Groningen kwam namelijk niet verder dan enkele voorzetten. Uvini en Katsikas lieten zien dat ze op dat vlak niet te kloppen zijn.

Als Uvini en Katsikas het niveau tegen FC Groningen kunnen volhouden dan zullen zij de basis vormen van een heel stug FC Twente. Het duo kiest niet voor de mooie oplossing, maar voor de meest effectieve. Als dat betekende dat het een bal de tribune in moet schieten dan liet het dat niet na. Betekende dat dat je even een blessure moet acteren, dan zal dat het doen. De winnaarsmentaliteit kwam Twente goed van pas in het duel met Groningen. Twente wankelde en de 0-1 kwam in gevaar door enkele voorzetten van Groningen, maar de club uit Enschede kon rekenen op het centrale duo. Daardoor leek  het 0-1 te blijven, maar een fout van jongeling Jelle van der Heyden zorgde voor de gelijkmaker.

De ingevallen Mimoun Mahi snoepte de bal van de voeten van de jonge middenvelder. Hij speelde in op Danny Hoesen. De spits legde af op Michael de Leeuw en hij schoot simpel de 1-1 binnen. FC Groningen ging op jacht naar de 2-1, maar zou deze niet vinden. Daar was de defensie van Twente te stug voor.

Zo start een zeer verdedigend Twente met een gelijkspel en dat zal voelen als een overwinning. FC Groningen wilde het met mooi voetbal oplossen, terwijl Twente puur en alleen voor de punten speelde.

Door: Vishal Kallan

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner