15.08.2015 20:22

PEC geeft De Graafschap lesje effectiviteit

PEC Zwolle-speler Sheraldo Becker (m.) ontsnapt met de bal aan een inzet van Bryan Smeets (l.) van De Graafschap. (15-08-2015)

Een dramatische eerste helft en een goede tweede helft was genoeg voor PEC Zwolle om een simpele overwinning te boeken op De Graafschap. PEC was in de eerste helft een stuk minder, maar herstelde zich na rust. Na 45 minuten spelen stond het nog 0-0, maar in de tweede helft liep PEC uit naar een 0-3 overwinning.

De eerste helft was niet erg sterk van de kant van PEC Zwolle. Het moest ver terugzakken, zelfs tot de eigen helft. De Graafschap was de bovenliggende partij, maar de promovendus was niet bij machten om een grote kans te creëren. De thuisploeg speelde goed, Zwolle had erg veel moeite met het spel van De Graafschap. Toch kreeg geen van de teams een honderd procent kans.

PEC loerde op de counter. Met snelle spelers als Sheraldo Becker en Queensy Menig hoopte het toe te slaan. In de eerste helft kwam dat totaal niet naar voren. De Graafschap was een stuk beter en had de verdediging goed onder controle. Trainer Ron Jans is hoogstwaarschijnlijk zeer ontevreden over de eerste helft. De tweede helft moest dus een stuk beter. Ook van de kant van De Graafschap. De ploeg had weliswaar de bal, maar scoren deed het niet. Wil het winnen dan moest één van de twee teams iets forceren.

Wie het eerst scoorde, die zou winnen. Het is cliché, maar ging wel op voor dit duel.  Degene die als eerst zou scoren is PEC Zwolle. Juist de ploeg die niet in vorm leek te zijn sloeg toe. Sheraldo Becker kreeg plotseling de bal aan de rechterkant van het veld. Hij zette de bal laag voor en het was Wouter Marinus die de bal daardoor simpel kon binnen tikken. Het hielp PEC in de zetel. Het zat totaal niet in de wedstrijd en kon daardoor achterover leunen en gokken op een countermogelijkheid.

De Graafschap moest nog aanvallender spelen om een 1-1 te forceren. Het voetbalde alleraardigst, maar het miste net de creativiteit om tot een honderd procent kans te komen. Om het nog erger te maken voor De Graafschap scoorde PEC Zwolle eigenlijk uit het niets de 0-2. Een afgeslagen voorzet kwam voor de voeten van Bart van Hintum terecht. De linksback twijfelde niet en haalde direct uit. De bal werd door het natte veld versneld en daardoor was Hidde Jurjus kansloos. Een fraaie goal van de back die daarmee de wedstrijd op slot gooide.

Het werd zowaar nog pijnlijker voor De Graafschap. Het leerde de wetten van het voetbal op de harde manier. Balbezit telt niet, het gaat om efficiëntie. Zwolle maakte gebruik van die wet. Thijs Bouma ging kinderlijk de fout in. Hij wilde een simpele bal terugspelen op Jurjus, maar deed dat helemaal verkeerd. Sheraldo Becker pikte de bal op en schoof de bal in het lege doel. Jurjus maakte nog een sliding om de bal tegen te houden, maar het mocht niet baten. PEC kon de schade voor De Graafschap nog groter maken, maar vond de 0-3 wel prima.

Door de overwinning van PEC begint het goed aan de competitie. Met twee duels heeft het vier punten en kan daarmee tevreden zijn. De Graafschap weet gelijk waar het aan toe is in de Eredivisie. De promovendus moet aan de bak. Na twee wedstrijden heeft het nul punten. Het zal snel moeten leren van de fouten om zich te herstellen van een slechte seizoensstart.