17.08.2015 09:00

Feyenoorder in Zwolle: "Ideale stap geweest"

Rick Dekker (l.) vecht een grondduel uit met Bryan Smeets (r.) tijdens het competitieduel De Graafschap - PEC Zwolle. (15-08-2015)
Rick Dekker (l.) vecht een grondduel uit met Bryan Smeets (r.) tijdens het competitieduel De Graafschap - PEC Zwolle. (15-08-2015)

De overstap van Feyenoord naar PEC Zwolle is de ideale stap geweest voor Rick Dekker. De middenvelder, die bij Feyenoord 'de nieuwe Jordy Clasie' werd genoemd, speelt inmiddels ruim een jaar voor PEC Zwolle. Voetbal.com sprak na afloop van De Graafschap – PEC Zwolle (0-3, red.) met de kleine middenvelder van PEC Zwolle.

Wedstrijd tegen De Graafschap
PEC Zwolle had het lastig tijdens de eerste helft in Doetinchem. "Ik denk dat we niet goed begonnen", vertelt Dekker aan Voetbal.com. "We waren niet scherp in de duels. De Graafschap kwam af en toe aan voetballen toe, maar zij haalden daar niet het maximale uit." PEC Zwolle-trainer Ron Jans was tijdens de rust vanzelfsprekend ontevreden. "We moesten meer druk zetten en vooruit gaan voetballen." De woorden van Jans hadden effect, want vijf minuten na rust kwam PEC Zwolle via Wouter Marinus op voorsprong.

"Ja, hij lag er snel in", vervolgt de twintigjarige middenvelder, die op de hoogte was van de zwakke punten van De Graafschap. "Je ziet toch dat ze kwetsbaar zijn achterin. Dat heb je de tweede helft kunnen zien. De eerste helft eigenlijk ook. We speelden niet eens goed, maar toch hadden we een aantal kansen. Dan maak je 2-0 en 3-0 en dan is de wedstrijd gespeeld." Dekker is dan ook van mening dat PEC Zwolle de oorzaak van de matige eerste helft bij zichzelf moet zoeken. "Ik denk dat wij gewoon niet scherp begonnen en we waren niet goed in balbezit."

Feyenoord
Dekker verruilde een jaar geleden de jeugdopleiding van Feyenoord voor PEC Zwolle. De middenvelder werd in Rotterdam-Zuid vergeleken met Jordy Clasie. Dekker kan wel lachen om de vergelijking met de middenvelder van Southampton en hoopt dat hij de carrière van de Haarlemmer kan evenaren. "Natuurlijk wordt er wel eens wat over gezegd, maar het is eigenlijk alleen maar leuk dat ze dat zeggen. Je kan er verder weinig mee. Het zou mooi zijn als ik de carrière van Clasie na kan doen."

In tegenstelling tot Clasie is Dekker niet doorgebroken bij Feyenoord. De middenvelder, die in de A1 van Feyenoord samenspeelde met onder meer Rick Karsdorp, Wessel Dammers en Bart Nieuwkoop, is blij dat hij de overstap naar PEC Zwolle heeft gemaakt. De overstap van Feyenoord naar PEC Zwolle was echter niet gemakkelijk. "In het begin was het wel lastig, maar ik ben inmiddels hartstikke blij bij PEC Zwolle. De overstap heeft goed uitgepakt. Vorig jaar zat ik bijna altijd bij de selectie en mocht ik al een aantal keer invallen. Nu begin je vanaf minuut één. Afgelopen woensdag (tegen SC Cambuur, red.) en nu weer. Het is de ideale stap geweest, denk ik."

Dekker zou graag nog eens voor Feyenoord willen spelen, maar de middenvelder focust zich eerst op PEC Zwolle. "Feyenoord is een hartstikke mooie club, maar ik sta nu twee keer in de basis bij PEC Zwolle en dan moet je daar nog lang niet aan denken. Ik heb nu de volle focus op PEC Zwolle en ik heb het hartstikke naar mijn zin hier. Ik heb nog een contract voor een jaar er zit ook nog een optie in. Wie weet wat er daarna gaat gebeuren, maar eerst ga ik gewoon lekker voetballen bij PEC Zwolle."

Basisplaats
Vorig seizoen moest Dekker het doen met vijf invalbeurten.  PEC Zwolle-trainer Jans liet Dekker vier keer speelminuten maken in de competitie, terwijl hij ook tegen Sparta Praag in de voorronde van de Europa League mocht opdraven. Afgelopen woensdag mocht Dekker starten tegen SC Cambuur, zaterdagavond was dat wederom het geval. Dekker heeft zijn basisplaats zelf afgedwongen. "Hij (Jans, red.) heeft aangegeven dat ik kanshebber ben voor een basisplaats. Hij zei dat ik  er vol voor moest gaan. Ik heb een prima voorbereiding gedraaid en dan dwing je dat af", aldus Dekker, die zich nog niet rijk rekent. "Het is nooit zo dat iemand echt zeker is van zijn plek."

Door: Jurre Hermans

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner