23.08.2015 16:20

AZ krijgt compact Willem II niet op de knieën

Frank van der Struijk had het lastig met AZ-spits Vincent Janssen. De aanvaller worstelt zich langs de verdediger van Willem II. (23-08-2015)
Frank van der Struijk had het lastig met AZ-spits Vincent Janssen. De aanvaller worstelt zich langs de verdediger van Willem II. (23-08-2015)

AZ en Willem II wachten na de derde speelronde in de Eredivisie nog altijd op hun eerste overwinning. Voor eigen huis wisten de Alkmaarders zondagmiddag niet voorbij Willem II te komen: 0-0. Daarvoor had het wel enkele kansen, maar doelman Kostas Lamprou hield Willem II meerdere malen op de been.

Dat beide ploegen streden voor hun eerste overwinning van het seizoen was in de eerste helft niet goed te zien. Het tempo lag opvallend laag bij beide ploegen, waarbij AZ het spel moest maken van Willem II. De Alkmaarders waren wellicht nog wat vermoeid van het Europese duel van afgelopen donderdag. De Tilburgers gokten op de tegenaanval en zakten een groot gedeelte van de wedstrijd ver in en hield de linies kort op elkaar. In de tegenstoot lag er voor Willem II veel ruimte aan de achterkant. Daar werd niet goed gebruik van gemaakt door debutant van Nick van der Velden.

Het publiek schrok na iets meer dan twintig minuten spelen opeens op. Jop van der Linden leverde eenvoudig de bal en zag Lesly de Sa het leder daarna op de lat schieten. Aan de andere kant was er een goede kans voor Dabney dos Santos. Hij kwam oog in oog te staan met doelman Kostas Lamprou, maar de keeper hield met en katachtig reflex zijn doel schoon. Zoals hij daarvoor ook al een keer in de weg had gelegen voor de Alkmaarders. Zowel AZ als Willem II was vooral aanvallend inspiratieloos in het eerste bedrijf.

Ook in het tweede bedrijf was doelverdediger Lamprou meerdere malen een sta in de weg voor de spelers van AZ. De keeper voorkwam met een goede redding dat een vrije trap van Thom Haye ineens in het doel belandde. Willem II wist daar weinig tegenover te stellen, maar kreeg in de persoon van Richairo Živković een goede kans. In vrije positie op rand zestien was hij echter te onrustig en zag hij zijn poging ruim overgaan. Voor de rest kwam de spits bijna niet in het spel van de bezoekers voor.

Van der Linden etaleerde tegen Willem II nog een keer zijn traptechniek vanaf dertig meter. Het schot van de centrale verdediger leek in de verre hoek te ploffen. Ware het niet dat Lamprou met een uiterste inspanning een treffer van AZ voorkwam. Omdat beide ploegen niet tot scoren kwamen in Alkmaar, wachten beide teams nog altijd op hun eerste overwinning van het seizoen. Zowel AZ als Willem II beschikken nu over twee punten.

Door: Robin Tibbe

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner