12.09.2015 22:35

Veldwijk steelt de show tegen zijn oude club

Lars Veldwijk heeft geen kind aan de verdedigers van Excelsior en scoort maar liefst drie keer tegen de Rotterdammers. (12-09-2015)

De erfenis van Tomáš Necid is in goede handen bij Lars Veldwijk. De spits van PEC Zwolle heeft zijn draai gevonden in Zwolle en etaleerde dat in één helft. De spits scoorde voor rust al twee keer. Na rust volgde er nog een kopgoal. Door zijn hattrick won PEC met 3-0 van SBV Excelsior.

Necid vertrok het afgelopen zomer naar het Turkse Bursaspor. PEC Zwolle ging op zoek naar een nieuwe spits en vond die in Lars Veldwijk. De spits speelde bij Nottingham Forest, of beter gezegd, hij zat daar vooral op de bank. Veldwijk wilde laten zien dat hij een goede spits is en doelpunten kan maken in de Eredivisie. Tegen Excelsior liet hij zijn neusje voor de goal direct zien.

Veldwijk werd daarbij wel geholpen door een uitstekend middenveld met een uitblinkende Ouasim Bouy. Eerst was het Rick Dekker die hem met een slimme pass oog-in-oog met doelman Filip Kurto zette. Veldwijk faalde niet en scoorde tegen zijn oude club. Even later lag de defensie van Excelsior opnieuw open. Bouy won het duel op het middenveld en zette direct Veldwijk vrij voor de goal: 2-0. Pas na twee treffers vond Sander Fischer het welletjes. Hij deelde een schop uit aan de spits en daarmee leek het erop dat hij in de rust gewisseld moest worden.

Met Veldwijk ging PEC Zwolle de tweede helft in. Klaarblijkelijk had de spits weer de energie gevonden om de wedstrijd uit te spelen. Van die schop van Fischer was Veldwijk allerminst onder de indruk. De aanvoerder van Excelsior mag zich aanrekenen dat hij de spits op de verkeerde momenten aanpakt. In de tweede helft counterde PEC naar de 3-0. En wie anders scoorde er dan Lars Veldwijk. Sheraldo Becker legde de bal panklaar op het hoofd op de helemaal vrijstaande Veldwijk die simpel binnenkopte. Meer kon de spits er niet maken, want daar spaarde Ron Jans hem. Veldwijk brengt zijn totaal op vijf doelpunten.

Na de 3-0 voor PEC was het gedaan met de wedstrijd. Excelsior en PEC speelden het duel sportief uit en probeerde wel degelijk het publiek nog te vermaken, maar beide teams wisten dat de drie punten naar PEC zouden gaan. Excelsior deelde nog wat speldenprikjes uit, maar echt grote kansen kreeg het niet. De thuisploeg kreeg nog wel een grote kans. Sander Fischer kreeg zijn tweede gele kaart, omdat hij Stef Nijland in de zestien neerhaalde. Diezelfde Nijland ging achter de bal staan, maar nam de strafschop op nonchalante wijze. Filip Kurto kon de bal uit zijn rechterhoek tikken. Daardoor bleef het 3-0.

Door de overwinning blijft PEC knap bovenin meedraaien. Na vijf duels staat het op elf punten. Dat is net zoveel als PSV en twee minder dan AFC Ajax. Heracles Almelo en Feyenoord kunnen zondagmiddag nog over PEC heen klimmen, maar zullen dan eerst het eigen duel moeten winnen. Voor Excelsior dreigt er een zware periode aan te komen. Het staat op een veertiende plek met vier punten, maar speelt de komende weken tegen Ajax (thuis), ADO Den Haag (uit), FC Utrecht (thuis) en PSV (uit).