12.09.2015 22:37

PSV beleeft goede generale voor Europese pot

In een wedstrijd waarin SC Cambuur slechts enkele minuten aanspraak maakte op iets meer dan een verliesbeurt, heeft PSV keihard uitgehaald. In Friesland werd het zaterdag 6-0 voor de regerend landskampioen.

Héctor Moreno was de opvallendste naam in de startopstelling van Phillip Cocu. De Mexicaan mocht debuteren in Leeuwarden, wat ten koste ging van Nicoloas Isimat-Mirin. Daarnaast verving Jorrit Hendrix de geblesseerde Adam Maher. Coach Henk de Jong van SC Cambuur veranderde zijn basis drastisch op zes verschillende plekken. Onder andere doelman Harm Zeinstra kreeg de voorkeur boven de blunderende Leonard Nienhuis.

Het begin was hoopgevend met een furieuze start van beide kanten. In de achtste minuut konden echter alle plannen van de thuisploeg de ijskast in. Sander van de Streek kreeg rood na het blokkeren  van een schot van Andrés Guardado met de hand. Luuk de Jong benutte de daaropvolgende strafschop, waardoor het duel al vroegtijdig beslist leek: 0-1. Enkele minuten later mocht de aanvoerder de score verdubbelen met het hoofd. Maxime Lestienne verzorgde een prima assist vanaf de linkerkant: 0-2.

Cambuur was kansloos en PSV kon profiteren van de grote ruimtes. Het kreeg enkele kleine kansjes op meer doelpunten. Na een klein half uur schoot Lestienne bij het binnentreden van het strafschopgebied vol op de buitenkant van de paal. Vlak voor rust mocht De Jong zijn officiële hattrick maken. Uit de rebound, na een poging van Joshua Brenet, verschalkte de aanvalsleider van PSV doelman Zeinstra voor de derde keer: 0-3.

Na rust werd de koers van de eerste helft doorgezet door PSV. Na een kans voor opnieuw De Jong wist Davy Pröpper het net wel te vinden na een fraaie combinatie: 0-4. De van Vitesse overgekomen middenvelder werd bediend via een voorzet vanaf rechts van Santiago Arias. Cocu keek na het bereiken van de comfortabele voorsprong alvast een beetje naar dinsdag. Narsingh en Lestienne werden gespaard voor de eerste wedstrijd in de Champions League, die PSV tegen Manchester United speelt. Invaller Locadia benutte ongeveer een kwartier voor tijd een vrije trap net buiten de zestien: 0-5.

In de laatste minuut kopte de linksbuiten ook nog een voorzet van Arias tegen de touwen: 0-6. Door de ruime overwinning vindt de landskampioen weer wat aansluiting bij onder andere Ajax. De achterstand op de Amsterdamse koploper bedraagt nu slechts twee punten. Ondanks dat zulke de verhoudingen dinsdag tegen Manchester United totaal anders zijn, zal PSV met een positief gevoel terugkijken op deze generale. SC Cambuur verliest opnieuw met grote cijfers en verkeert in grote zorgen in de kelder van de Eredivisie. Volgende week wacht thuis FC Twente voor de Friezen.

Door: Koen Larmit