13.09.2015 14:17

Groningen pakt tweede zege van het seizoen

FC Groningen heeft zondag de eerste Derby van het Noorden in het nieuwe seizoen gewonnen. De ploeg leek eventjes in de problemen te komen tegen sc Heerenveen, maar de 3-1 van Mimoun Mahi zorgde voor rust.

Een furieus begin van FC Groningen resulteerde al in een doelpunt binnen de minuut. Na veertig seconde was Danny Hoesen het eindstation van een klutssituatie, waarbij Michael de Leeuw het overzicht hield. Hoesen gleed de bal vervolgens onder Erwin Mulder door. FC Groningen bleef gedurende de hele eerste helft beter dan sc Heerenveen en kwam dan ook verdiend op een 2-0 voorsprong. Simon Tibbling vond Bryan Linssen met een overheerlijke, lange bal en de aanname van de aanvaller was zowaar nog mooier. De van Heracles Almelo overgekomen Linssen legde de bal panklaar voor zichzelf en rondde na een kwartier spelen knap af. De thuisploeg bleef de boventoon voeren in de Noordelijke Derby, maar kwam pas vlak voor rust tot opnieuw een grote kans. Hoesen reageerde attent op een ingooi van Linssen, maar kon zijn voet niet goed tegen de bal zetten, waardoor hij van dichtbij miste.

In de tweede helft zette FC Groningen het goede spel door en liet het sc Heerenveen niet aan voetballen komen. De thuisploeg kwam weliswaar niet meer tot kansen, maar had duidelijk het betere van het spel. Tot twintig minuten voor tijd. Simon Thern besloot eens op doel te schieten en vond zowaar de lange hoek met een droge knal: 2-1. FC Groningen raakte in paniek en gooide al het goede voetbal overboord. Erwin van de Looi zag dit en bracht wat rust in zijn ploeg met wissels. Mimoun Mahi bracht echter niet alleen rust, maar ook geruststelling. De invaller kreeg de bal zo in de voeten gegooid door keeper Erwin Mulder en kon zo Jerry St. Juste opzoeken. Met wat geluk kreeg hij de bal langs de jonge verdediger, waarna hij tien minuten voor tijd de 3-1 achter de Friese doelman kon schuiven.

Het verzet van sc Heerenveen brak, maar de club bracht ook niet genoeg over de hele wedstrijd gezien, om aanspraak te maken op de drie punten. FC Groningen sluit door de overwinning aan in de subtop van de Eredivisie, maar is er dankzij het eerdere puntenverlies in het seizoen nog lang niet. SC Heerenveen moet de wonden likken en heeft nog flink wat punten nodig om richting de subtop van Nederland te komen.

Door: Jos Boesveld