18.09.2015 21:53

Goals van Santos schieten NEC naar de subtop

Christian Santos (m.) heeft de 1-0 gemaakt voor NEC. De promovendus komt daardoor op voorsprong tegen sc Heerenveen. (18-09-2015)

Promovendus NEC heeft vrijdagavond laten zien een Eredivisie-waardige ploeg te zijn. In het treffen met een matig sc Heerenveen speelde het team van Ernest Faber verzorgd en gedisciplineerd. Spits Christian Santos werd matchwinner met zijn eerste twee doelpunten van het seizoen: 2-0.

Twee ongewijzigde ploegen traden na een minder resultaat vorige week aan in De Goffert. NEC speelde doelpuntloos gelijk in Kerkrade en sc Heerenveen verloor de Derby van het Noorden in Groningen. Er stond dus nogal wat op het spel in Nijmegen. De Friezen begonnen dan ook fel. Desondanks was de eerste mogelijkheid via het hoofd van Navarone Foor. De inzet van de topscoorder van NEC ging over het doel, maar even later was het wel raak.

Christian Santos benutte een mooie combinatie op links met Lucas Woudenberg. De Venezolaan stond vrij in de zestien en mocht zijn eerste doelpunt van de competitie maken: 1-0. Sam Larsson van Heerenveen kreeg nog een goede kans van dichtbij, maar doelman Hannes Halldórsson stond paraat. NEC bleef beter en speelde verzorgd voetbal. De Friese bezoekers stelden teleur en coach Dwight Lodeweges greep nog voor rust in. Caner Çavlan en Henk Veerman werden geslachtofferd, Kenneth Otigba en Tarik Kada waren de vervangers.

Van een Friese donderspeech was maar weinig te zien na rust. De eerste kans was er opnieuw voor Foor na een goede Nijmeegse counter. NEC hield de controle en verschafte de bezoekers weinig tot geen kansen. De strijd barstte in het laatste kwart los met aanvallen over en weer. Doelpuntenmaker Santos raakte vanuit een afgeslagen corner zelfs de paal. Aan de andere kant had Luciano Slagveer wellicht recht op een penalty. Foor moest namelijk zijn foutieve terugspeelbal herstellen met een gevaarlijke tackle in het eigen strafschopgebied. Scheidsrechter Allard Lindhout zag een schwalbe en gaf Slagveer geel.

Ongeveer een kwartier voor tijd werd de wedstrijd beslist door Santos. In de eerste vijf duels vond de Venezolaan het net niet, maar tegen Heerenveen bleek Santos uiterst productief. Foor raakte eerst nog de paal, maar uit de rebound was de spits wederom effectief: 2-0. Dit was de nekslag voor het slecht spelende en onmachtige sc Heerenveen. De Friezen kennen een zeer teleurstellende start van de competitie met zes punten uit de eerste zes duels.

Volgende week wacht Vitesse in het eigen Abe Lenstra Stadion. Daarentegen verrast promovendus NEC opnieuw. Het jonge team van coach Ernest Faber blijkt enorm effectief en beschikt over een sterke defensie. Door de overwinning op Heerenveen stijgen de Nijmegenaren naar een voorlopige zevende plaats. Volgende week wacht een uitwedstrijd bij landskampioen PSV.

Door: Koen Larmit