20.09.2015 18:35

Vitesse pakt De Graafschap in Airborne-duel

Guram Kashia (r.) maakt een schitterend gebaar na zijn openingstreffer tegen De Graafschaap. De verdediger van Vitesse salueert voor de veteranen in het stadion, die naar het GelreDome zijn gekomen om de Slag om Arnhem te herdenken. (20-09-2015)
Guram Kashia (r.) maakt een schitterend gebaar na zijn openingstreffer tegen De Graafschaap. De verdediger van Vitesse salueert voor de veteranen in het stadion, die naar het GelreDome zijn gekomen om de Slag om Arnhem te herdenken. (20-09-2015)

Vitesse heeft zondagmiddag in eigen huis provinciegenoot De Graafschap met speels gemak verslagen. De ploeg van Jan Vreman kon geen enkel moment echt een vuist maken tegen de Arnhemmers. De thuisploeg speelde niet op volle kracht, maar trakteerde in dit feestelijke duel het publiek op drie doelpunten.

In de eerste helft had De Graafschap heel weinig in te brengen in De GelreDome. De Doetinchemmers leken aanvankelijk met aanvallende intenties te beginnen, maar de ploeg werd zonder kansen te creëren geen moment echt gevaarlijk. Vitesse toonde zich effectiever, want de eerste corner werd direct raak gekopt. Guram Kashia gaf dit Airborne-duel extra glans, want de verdediger gaf een mooi eerbetoon aan de veteranen door tijdens het juichen voor ze te salueren (foto).

Vitesse bleef veel sterker en wist de ruimte goed te benutten. Met name Rochdi Achenteh en Kevin Diks werden geen strobreedte in de weg gelegd in de openingsfase. Zij profiteerden hier vooral bij het tweede doelpunt van. Achenteh gaf een fantastische opening naar Diks die vervolgens zijn spits Dominic Solanke de diepte instuurde. De Engelsman was niet zelfzuchtig, behield het overzicht en zag dat Valeri Qazaishvili er beter voor stond. De Georgiër had vervolgens geen moeite om de tegen het net te schieten en de 2-0 te maken.

De Graafschap had moeite om de bal in de ploeg te houden en had problemen met de lopende spelers van de thuisploeg. De krachtverhouding tussen beide ploegen was dus erg groot en het had nog veel erger kunnen worden voor De Graafschap. Nathan Kabasele had vroeg in de wedstrijd namelijk veel geluk dat zijn slaande beweging niet werd waargenomen door de arbitrage.

Vlak na rust ontstond direct een hele grote kans voor De Graafschap. Als de ploeg de spanning in de wedstrijd terug had willen brengen, had die bal erin gemoeten. Cas Peters wist echter de geboden kopkans niet op waarde te schatten, want de spits kopte van dichtbij hard op doelman Eloy Room. Vitesse nam ook wat gas terug wat leidde tot een paar gevaarlijke momenten voor De Graafschap, maar de ploeg van Jan Vreman kon naast de kopbal van Cas Peters geen grote kansen creëren.

Vitesse kreeg in de laatste fase weer de totale controle op de wedstrijd en met het doelpunt van Milot Rashica, waar gestuntel in de defensie van De Graafschap aan vooraf ging, ging de wedstrijd definitief op slot. Door de overwinning boeken de Arnhemmers hun derde thuisoverwinning. De Graafschap blijft puntloos onderaan staan en moet hopen op punten in de volgende wedstrijd, waarin Willem II de tegenstander is.

Door: Bastiaan Vrijhof

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner