23.09.2015 20:26

FC Groningen herstelt zich in tweede helft

Jerson Cabral (l.) strijdt om de bal met de oudste man van het veld: Hedwiges Maduro (r.). De FC Twente-speler maakt het de middenvelder lastig, terwijl Hakim Ziyech (achtergrond) toekijkt. (23-09-2015)

FC Groningen heeft de derde ronde van de KNVB beker bereikt. Bij rust stond het nog 0-1 achter tegen FC Twente, maar na rust kantelde de wedstrijd in het voordeel van de Groningers: 2-1.

De beginfase in Groningen was vrij rustig en rommelig van beide ploegen, al was wel meteen duidelijk dat FC Twente de zaken beter op orde had. Jerson Cabral werd al na vijf minuten gevaarlijk met een goed schot. Sergio Padt liet de bal los, maar Chinedu Ede kwam net te laat om de rebound in het doel te werken. Zonder dat beide ploegen veel kansen kregen stond na ruim twintig minuten toch de 0-1 op het bord. Een niet al te beste vrije trap van Hakim Ziyech werd door de verdediging van FC Groningen niet goed weggewerkt, waardoor de bal bij Peet Bijen terecht kwam. Die zag Hidde ter Avest rechts voor het doel vrij staan, waarna de verdediger via Etiënne Rijnen raak schoot.

Ook de overige 25 minuten van de eerste helft was FC Twente de bovenliggende partij. Zo werd een vrije trap van Ziyech van richting veranderd en had Padt de grootste moeite om de bal te verwerken.   Even later had Ziyech nog een gevaarlijk schot met een lastige stuit, maar Padt hield zijn ploeg opnieuw op de been.

Vlak na rust kreeg FC Twente een enorme kans om de voorsprong te verdubbelen. Maar Jari Oosterwijk, die was ingevallen voor de geblesseerde Michael Olaitan, schoot van dichtbij op de paal. Nog geen drie minuten later lag de bal er aan de andere kant wel in: Bryan Linssen kwam goed voor zijn man en wist zo een voorzet van Hans Hateboer binnen te koppen. De gelijkmaker bracht het zelfvertrouwen bij FC Groningen helemaal terug en dat resulteerde dan ook al snel in de 2-1. Een fraaie vrije trap van Albert Rusnák kwam precies op het hoofd van Hedwiges Maduro, die feilloos binnen kopte.

De Groningers bleven daarna maar gaan en er kwamen meer kansen voor Antonia, Linssen en Rusnák. Toch ging het vlak voor tijd nog bijna mis voor de thuisploeg, toen de verdediging even niet stond op te letten en Felipe Gutiérrez de ruimte gaf op doel te mikken. De kopbal van de Chileen belandde in het zijnet.

Beide ploegen werden daarna niet meer gevaarlijk, waardoor de wedstrijd eindigde in een 2-1 overwinning voor FC Groningen. De Groningers hebben de eerste horde richting het prolongeren van de beker dus genomen, voor FC Twente zit het bekertoernooi erop.

Door: Jessica Westdijk