26.09.2015 21:34

Eenvoudige zege voor Ajax op FC Groningen

Ajax heeft zaterdagavond een zakelijke overwinning geboekt op FC Groningen. In de Amsterdam ArenA werd het 2-0, dankzij een rake vrije trap van Nemanja Gudelj en een goal van invaller Viktor Fischer.

Vanaf de start van de wedstrijd was het meeste balbezit voor Ajax, maar het inzakken van FC Groningen maakte het lastig voor Ajax om ook daadwerkelijk kansen te creëren. Anwar El Ghazi en Amin Younes leverden prima voorzetten af vanaf de flanken, maar het was steeds Etiënne Reijnen die de bal wist weg te werken. Tweemaal werd Arek Milik wel bereikt: eenmaal kreeg hij de bal niet goed op het hoofd, de tweede keer stond Sergio Padt in de weg.

Toch kon er halverwege de eerste helft gejuicht worden door de Ajacieden. Nadat Riechedly Bazoer gevloerd werd op twintig meter van het Groningse doel, mocht Nemanja Gudelj aanleggen voor de vrije trap. De middenvelder stuurde de bal feilloos richting de rechterhoek en gaf Padt het nakijken. FC Groningen kreeg in de eerste helft één goede kans om de achterstand te herstellen. Jaïro Riedewald ging in de opbouw de fout in, waarna Jesper Drost de kans kreeg om Jasper Cillessen te testen. De doelman wist in twee instanties te redden.

De tweede helft begon Ajax fel en het was dan ook een wonder dat het na een uur spelen nog steeds 1-0 stond. Eerst kreeg Davy Klaassen een goede mogelijkheid om te scoren, nadat hij de diepte in werd gestuurd door Riechedly Bazoer. Het schot van de aanvoerder ging echter net voorlangs. Daarna volgden twee kansen voor Milik, die eenmaal wild over schoot en eenmaal net voorlangs.

Daarna ging de Amsterdamse storm liggen en zette FC Groningen even aan. Etiënne Reijnen kreeg van de Amsterdamse verdediging alle ruimte, maar Riedewald wist er uiteindelijk een hoekschop van te maken en zo erger te voorkomen. Meer wist FC Groningen echter niet te doen met de geboden ruimte, waarna Ajax de wedstrijd tien minuten voor tijd dan toch nog op slot gooide. Invaller Fischer passeerde knap drie man en stiftte de bal daarna subtiel over doelman Padt heen: 2-0.

Ajax zet daarmee een goede reeks voort en blijft sowieso aan kop in de Eredivisie. FC Groningen blijft voorlopig achtste staan.

Door: Jessica Westdijk