04.10.2015 16:22

Vitesse heeft geen kind aan matig Groningen

Dominic Solanke moest even naar de grensrechter kijken, maar hij stak de vlag niet omhoog. Daardoor weet de Vitesse-spits van dichtbij de 1-0 te maken tegen FC Groningen. (04-10-2015)

Vitesse heeft zondagmiddag in eigen huis op vrij eenvoudige wijze met 5-0 gewonnen van FC Groningen. De Groningers konden in de eerste helft nog aanhaken, maar in de tweede helft trapte Vitesse het gaspedaal in.

FC Groningen moest na een verlies tegen SC Braga in de Europa League de rug weer rechten en dat moest gebeuren bij Vitesse in Arnhem. De Noordelingen begonnen goed aan de wedstrijd. Mimoun Mahi, die opnieuw het vertrouwen kreeg van Erwin van de Looi, schoot binnen het eerste kwartier van de wedstrijd de bal al hard tegen de lat. De beginfase kenmerkte zich door het hoge tempo en het open, aanvallende voetbal van beide ploegen.

In de 18e minuut kwam de thuisploeg op voorsprong, nadat het de minuten daarvoor al twee goede kansen kreeg. Marvelous Nakamba schoot hard op doel, maar FC Groningen-doelman Sergio Padt wist het schot te keren. In de rebound was Dominic Solanke er als de kippen bij en schoot hij de 1-0 in de touwen. Vier minuten later was het Lewis Baker die de bal de kruising in leek te krullen, maar het houtwerk redde FC Groningen. In de 31ste minuut moest het houtwerk er weer aan te pas komen, toen Michael de Leeuw na een corner bijna de gelijkmaker maakte, maar zijn kopbal spatte uiteen op de lat.

FC Groningen begon beter aan de tweede helft dan de thuisploeg, maar moest het initiatief na zo’n tien minuten in de tweede helft weer aan Vitesse laten. De Arnhemmers kwamen in de 61ste minuut op 2-0 voorsprong toen verdediger Kevin Diks na keurig terugleggen van aanvoerder Guram Kashia de tweede treffer binnenschoot.

Nog geen vier minuten later was het opnieuw Vitesse wat scoorde. Valeri Qazaishvili, die weer terug was na zijn blessure en een basisplaats kreeg van Peter Bosz, mocht na het uitglijden van FC Groningen-verdediger Johan Kappelhof alleen op het doel van de tegenstander af. De aanvallende middenvelder faalde niet oog in oog met Sergio Padt en schoot de 3-0 binnen, nadat hij de doelman voorbij had gespeeld. Een paar minuten voor tijd maakte invaller Nathan de 4-0. Het slotstuk was voor een andere invaller. Abiola Dauda wist uit de rebound ook nog de 5-0 binnen te schieten. Vitesse wint dus ruim en maakt het gat met FC Groningen groter. Het staat nu vier punten los van de Noordelingen.

Door: Thomas Mulder