04.10.2015 18:40

AZ weet te winnen na een Europees duel

Zowel FC Twente als AZ Alkmaar spelen bikkelhard. Robbert Schilder zet hier een harde tackle in op Joris van Overeem. (04-10-2015)

AZ heeft in eigen huis een 3-1 overwinning geboekt op FC Twente. De Alkmaarders waren zondagmiddag de betere ploeg en wisten dat na rust om te zetten in een terechte voorsprong. Vincent Janssen en Guus Hupperts zorgden voor de doelpunten aan de kant van AZ. Wie anders dan Hakim Ziyech deed wat terug namens Twente. Het was een mooi kado voor de jarige trainer John van den Brom, die zijn elftal voor het eerst dit seizoen de drie punten na een Europees duel zag pakken.

In de eerste helft had FC Twente het meeste balbezit. Er werd door de Tukkers eindeloos rondgetikt rond de middenlijn, maar het lukte Twente niet om een gaatje te vinden in de AZ-verdediging. Twente schoot niet eens tussen de palen in de eerste 45 minuten. AZ liet zien in de omschakeling levensgevaarlijk te zijn. Aan de hand van Ridgeciano Haps, de linksback die veelal opkwam en zo voor veel dreiging zorgde. Spits Vincent Janssen kreeg zo enkele goede mogelijkheden op een presenteerblaadje om zijn eerste competitiegoal voor AZ te maken. Hij vond meerdere malen doelman Joël Drommel op zijn weg. De 0-0 was de logische tussenstand.

In de rust greep trainer René Hake in en haalde Hidde ter Avest naar de kant. Zijn vervanger was Jeroen van der Lely. Toch was het AZ dat goed uit de kleedkamer kwam. Direct kregen de Alkmaarders twee mogelijkheden via Markus Hendriksen. In de 64ste minuut was daar eindelijk de verdiende voorsprong voor AZ. Op aangeven van Joris van Overeem wist Vincent Janssen zijn eerste competitiedoelpunt te maken. Tien minuten later volgde daar de tweede voor Janssen. Hij knikte een voorzet van invaller Thom Haye binnen. Invaller Guus Hupperts knalde vervolgens met links de 3-0 op het scorebord en het leek gedaan in het AFAS-stadion. Toch kon Hikem Ziyech het niet laten om nogmaals zijn voetbalkwaliteiten te onderstrepen. Met een afstandschot van twintig meter deed de middenvelder nog iets terug namens de Tukkers. En zo bepaalde Ziyech de eindstand in het AFAS-stadion.

Volgend weekend ligt de Eredivisie een weekje stil in verband met interlandvoetbal. Op zaterdag 17 oktober gaan we verder met speelronde negen. Dan gaat AZ op bezoek bij SC Cambuur. En FC Twente neemt het zondag 18 oktober in de Grolsch Veste op tegen NEC Nijmegen.