15.10.2015 13:48

Ajax-icoon uit kritiek op Cruyff's revolutie

Johan Cruyff heeft de voetbalschoenen weer een keer aangetrokken. Speciaal voor de 75-jarige Sjaak Swart trapt hij nog een balletje in het benefietduel.
Johan Cruyff heeft de voetbalschoenen weer een keer aangetrokken. Speciaal voor de 75-jarige Sjaak Swart trapt hij nog een balletje in het benefietduel.

Piet Keizer was blij toen Johan Cruyff de ‘Fluwelen Revolutie’ binnen Ajax begon. Nu deze periode een paar jaar onderweg is, ziet hij toch veel fout gaat. Volgens de linksbuiten missen veel spelers van Ajax een basistechniek en uit hij andere kritiek.

In gesprek met Ajax Life vertelt Keizer het volgende: "Ik heb een paar oneliners om mijn voetbalvisie samen te vatten. Eén daarvan is: een voetbalteam is samen asociaal zijn. Je moet als team fungeren, maar ook vrijheden krijgen. Bij Ajax worden jongens echter te snel in een keurslijf geperst. Ze worden volgepropt met tactische opdrachten en specialistische kennis. Een anders belangrijke onliner van mij is: techniek verdwijnt als tactiek verschijnt."

Ondanks dat Ajax steeds meer gebruik maakt van techniektrainer, ziet hij bij de spelers een gebrek hieraan. "Iedere voetballer is natuurlijk tweebenig, maar veel spelers voetballen maar met één been. Ze kiezen voor het passen met hun sterke been, terwijl ze moeten kiezen voor het been dat het beste is voor de situatie."

"Die individuele trainingen zijn er vooral om van spelers specialisten te maken. Vleugelaanvallers leren hoe ze een bal moet voorgeven. Dat noem ik ‘secundaire voorwaarden'. Ik heb het bij techniek over de basis van het voetbal. Zoals een pass kunnen geven met beide benen en het spelen vanuit beweging."

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner