17.10.2015 20:24

Kansrijk duel tussen Cambuur en AZ onbeslist

Sander van de Streek (l.) probeert Vincent Janssen (r.) van de bal te zetten tijdens het competitieduel SC Cambuur - AZ Alkmaar. (17-10-2015)

Een boeiend gevecht in Leeuwarden zaterdagavond tussen SC Cambuur en AZ heeft geen winnaar opgeleverd. Het waren de spitsen van beide elftallen die voor de doelpunten zorgden. Het eindigde in 1-1.

Hoewel de thuisploeg het meest dreigend startte, was de eerste echte mogelijkheid voor AZ. Als gevolg van een slordigheidje bij Cambuur kon Markus Henriksen vanaf de rand van het strafschopgebied uithalen. Zijn lage schot kon met moeite worden gekeerd door Cambuur-goalie Leonard Nienhuis die in de basis mocht beginnen. Er was ruim een kwartier gespeeld toen ook Gino Coutinho voor het eerst in actie moest komen. Hij bracht redding op een kopbal van dichtbij van Bartholomew Ogbeche. Aan de andere kant redde Nienhuis fraai op een inzet van Vincent Janssen.

Niet veel later moest Nienhuis alsnog capituleren. Een lange bal van achteruit bereikte Henriksen die het leder bij Janssen bezorgde. De spits van AZ nam de bal met de hand mee, maar dat werd niet waargenomen door scheidsrechter Siemen Mulder. Vervolgens schoot hij vanuit een moeilijke hoek de bal in een leeg doel. Tot aan de laatste minuut voor de rust was  Ogbeche alleen Ogbeche echt dreigend. Zijn kopbal verdween rakelings over de Alkmaarse goal.

Op slag van rust was Cambuur nog tweemaal dicht bij de gelijkmaker. Een hoekschop werd niet al te ver weg gebokst door Coutinho waarna de bal via de voet van Sander van der Streek richting de lege goal van AZ zeilde. Op de doellijn bracht Henriksen redding. Martijn Barto kopte uit de rebound op de paal, maar deed dit in buitenspelpositie. De tweede kans was voor Ogbeche. Nadat een schot van Ben Rienstra eenvoudig werd gepakt door Nienhuis, was Cambuur er via de Nigeriaanse spits razendsnel uit. Het schot van Ogbeche kon enkel met moeite worden gekeerd door Coutinho.

AZ kwam het best uit de kleedkamer en kreeg in de eerste twintig minuten van de tweede helft kans op kans. De grootste mogelijkheid was voor invaller Guus Hupperts. Hij schoot, oog in oog met Nienhuis, over. Schoten van Dabney dos Santos en Hupperts zeilden over of werden gepakt door de prima keepende Nienhuis. Een hoekschop van Jop van der Linden werd door alles en iedereen gemist waardoor Jeffrey Gouweleeuw geheel vrijstaand uit kon halen bij de tweede paal. Van dichtbij kreeg hij de bal echter niet tussen de palen. Cambuur was gevaarlijk middels een kopbal van Sjoerd Overgoor, maar hij kopte over waar het makkelijker leek om te scoren. Barto zag zijn kopbal gekeerd worden door Coutinho.

Waar AZ de kansen miste, scoorde de thuisploeg wel. Uit een prima hoekschop van Overgoor kopte Marvin Peersman het leder richting de goal van Coutinho. Bijna op de doellijn staande joeg Ogbeche de kopbal van Peersman vervolgens snoeihard tegen de touwen. Na de gelijkmaker kreeg Cambuur kansen om zelfs op voorsprong te komen. Gouweleeuw haalde een bal van de lijn en Coutinho moest redden op inzetten van Barto en Xander Houtkoop.

In de slotfase moest Cambuur verder met tien man. Wessel Dammers haalde Ridgeciano Haps neer en kreeg zijn tweede gele kaart. Met een man meer ging AZ op jacht naar de zege. Invaller Robert Mühren kon zijn ploeg de overwinning in de laatste minuut van de reguliere speeltijd bezorgen, maar hij kopte uit geheel vrijstaande positie naast. Zo eindigde dit boeiende duel met tal van kansen uiteindelijk in een gelijkspel.

Door: Roel Egberts