17.10.2015 21:38

Fraaie afstandsschoten helpen Ajax aan zege

Anwar El Ghazi (l.), Viktor Fischer (m.) en Nemanja Gudelj (r.) vieren de treffer van laatstgenoemde tijdens Heracles Almelo - Ajax. (17-10-2015)

Twee wonderschone afstandsschoten waren zaterdagavond genoeg om Ajax langs Heracles te helpen. Met de 0-2 zege in Almelo behield Ajax de koppositie in de Eredivisie.

Met de statistiek in het achterhoofd dat Heracles nog ongeslagen was in eigen huis, begon Ajax fel en scherp aan de wedstrijd. De bezoekers wisten wat ze konden verwachten en hadden een duidelijk plan voor deze wedstrijd. Anwar el Ghazi, die in deze wedstrijd gelegenheidsspits was, opende meer dan verdiend na een kwartier spelen prachtig de score.

Ruim buiten de zestien ontving hij de bal en omspeelde enkele tegenstanders. Met zijn rechtervoet schoot hij de bal vervolgens prachtig in de rechter kruising. Een kleien tien minuten later herhaalde Nemanja Gudelj enigszins dit kunststukje. Hij stond meer aan de linkerkant van het veld, en schoot op zijn beurt de bal ook prachtig in de andere kruising.

Tussen de beide treffers door scoorde Heracles ook, maar doordat Ramon Zomer bij een vrije trap, die rechtstreeks in het doel belande, buitenspel stond, werd die treffer terecht afgekeurd. Na de 0-2 bleef Ajax de bovenliggende partij en kwam nauwelijks in gevaar. El Ghazi kreeg vlak voor rust nog een grote kans op de derde treffer, maar de spits miste een opgelegde kans voor open doel.

Na de rust nam de dominantie van Ajax geleidelijk af. Heracles kreeg meer controle en wist de bal langer in de ploeg te houden. In de jacht naar de aansluitingstreffer bleven echte kansen echter wel uit. Ajax kwam zelf ook niet echt meer tot kansen, maar raakte wel tot twee maal toe de lat. Eerst via een vrije trap van Gudelj, een aantal minuten later via een vrije trap van Lasse Schöne.

Heracles besloot een kwartier voor tijd alles of niets te spelen door een extra spits te brengen en Ramon Zomer vanuit de verdediging geregeld door te schuiven naar een plek in de aanval. Dit resulteerde echter niet in kansen, maar juist in meer balbezit voor de Amsterdammers. Ajax speelde de wedstrijd dan ook eenvoudig uit. Deze 0-2 zege is voor Ajax een belangrijke steun in de rug met een zeer zware reeks wedstrijden die de ploeg voor de boeg heeft.

Door: Dennis Korpel