17.10.2015 22:38

Utrecht en Roda houden elkaar in evenwicht

Hicham Faik (m.) moet zien af te rekenen met Mark van der Maarel (l.) en Sean Klaiber (r.) tijdens FC Utrecht - Roda JC Kerkrade. (17-10-2015)

FC Utrecht en Roda JC hebben zaterdagavond in de Eredivisie gelijkgespeeld. In de Galgenwaard werd het 1-1 door doelpunten van Sébastien Haller en Tomi Jurić. Beide doelpunten vielen voor de rust. Het tempo lag daarna een stuk lager en op twee schoten die op de paal eindigden na, was het tweede bedrijf ook minder aantrekkelijk.

Utrecht was in de openingsfase heer en meester. De ploeg van Erik ten Hag speelde met veel bezieling, had de organisatie goed op orde en zette Roda vroeg onder druk. Het vroege doelpunt was dan ook volledig terecht. Uit een corner van Mark Diemers kopte de Fransman Haller van dichtbij raak. De thuisploeg had Roda volledig bij de keel en het was eigenlijk wachten tot een verdubbeling in de score.

Roda leek onder de indruk van Utrecht en pas na een half uur schrok de ploeg wakker. De eerste mogelijkheid was ook meteen een doelpunt. Jurić profiteerde optimaal nadat Robin Ruiter een hard schot van Rostyn Griffiths niet kon controleren. In de minuten die volgden kreeg de ploeg uit Kerkrade nog wee grote kansen via Richmond Boakye en Tom van Hyfte, maar het bleef 1-1.

Het tempo lag na rust een stuk lager en beide ploegen waren ook slordiger in balbezit. Roda drong iets meer aan en kreeg in de vorm van Hicham Faik een enorme kans. De middenvelder speelde zichzelf buitengewoon knap vrij met een fraaie voetbeweging, maar zijn poging belandde op de paal. Aan de overkant stoomde Letschert mee op en zette met een mooie solo een aantal Roda-spelers te kijk. Ook de verdediger raakte de paal en beloonde zichzelf dus niet na een schitterende actie.

Beide ploegen twijfelden of ze vol voor de winst moesten gaan of de slot op de deur moesten gooien. Vooral Roda leek genoegen te nemen met een gelijkspel. Daardoor bleven grote kansen uit en eindigde het duel ook in een 1-1 gelijkspel. Gezien het spelbeeld in de eerste helft had Utrecht meer verdiend, maar de ploeg vergat in de eerste helft het verschil in doelpunten om te zetten. Door deze remise behoudt Roda drie punten voorsprong op Utrecht.

Door: Bastiaan Vrijhof