18.10.2015 18:35

Vitesse wint eerste uitduel van het seizoen

Denys Oliynyk (l.) viert zijn doelpunt met Kevin Diks (l.m.) Milot Rashica (r.m.)  en Valeri Qazaishvili (r.m.), PEC Zwolle speler Lars Veldwijk baalt (r.). (18-10-2015)
Denys Oliynyk (l.) viert zijn doelpunt met Kevin Diks (l.m.) Milot Rashica (r.m.) en Valeri Qazaishvili (r.m.), PEC Zwolle speler Lars Veldwijk baalt (r.). (18-10-2015)

Vitesse heeft zondagavond de eerste uitwedstrijd van dit seizoen gewonnen met klinkende cijfers. In en tegen Zwolle won de ploeg uit Arnhem met 1-5. PEC Zwolle speelde lang met tien man, nadat Ouassim Bouy rood kreeg.

Vitesse, dat deze middag moest aantreden zonder de geschorste hoofdtrainer Peter Bosz, begon wervelend aan de wedstrijd. Nadat Denys Oliynyk al een enorme kans mistte binnen de eerste minuten, was het na zeven minuten wel raak. Lewis Baker krulde een vrije trap verrassend langs de Zwolse muur en PEC Zwolle-doelman Micky van der Hart kon daar niet bij. Beide ploegen wilden aanvallen en dat resulteerde in vele kansen. Uit een vrije trap van Bart van Hintum, legde Lars Veldwijk een bal goed terug, die door Thomas Lam tot doelpunt werd gepromoveerd.

Diezelfde Thomas Lam speelde een paar minuten later weer een hoofdrol, maar dan in negatieve zin. De centrale verdediger wilde een schot van Milot Rashica blokkeren, maar deed dat met zijn hand. Een gele kaart en penalty waren het gevolg. Vitesse-spits Dominic Solanke faalde niet vanaf elf meter en zette Vitesse weer op voorsprong. Vlak voor rust vergrootte Valeri Qazaishvili die voorsprong na 1-3. Sheraldo Becker speelde een bal foutief terug. Kevin Diks pikte op, maar zag zijn inzet worden gekeerd. Qazaishvili schoot daarna wel raak in de rebound.

Vlak na rust leek PEC Zwolle terug te komen in de wedstrijd, nadat aanvoerder Bram van Polen ver mee op mocht komen. De verdediger van de thuisploeg raakte echter de verkeerde kant van de paal, waardoor de bal afketste richting de zijlijn. Twee minuten later was het over en uit voor Zwolle. Denys Oliynyk kreeg de bal mee in de zestien en werd omver gelopen door Ouasim Bouy. Pol van Boekel wees voor de tweede keer deze wedstrijd naar de stip en Bouy mocht inrukken nadat hem de rode kaart werd getoond. Oliynyk ging zelf achter de bal staan en faalde niet oog in oog met Van der Hart.

Tien minuten voor tijd werd het nog erger voor PEC Zwolle. Na een prachtige steekpass van aanvoerder Guram Kashia kwam Rashica oog in oog te staan met Van der Hart en schoot de bal onder de uitkomende keeper door. Vitesse scoort opnieuw vijf keer en wint overtuigend van PEC Zwolle.

Door: Thomas Mulder