24.10.2015 21:39

Pover Heracles wint nipt van De Graafschap

De negentienjarige Bart Straalman (l.) in duel met de Eredivisie-routinier Ramon Zomer (r.) die de dertig al gepasseerd is. (24-10-2015)

In een niet al te beste wedstrijd was één goede aanval voldoende voor drie punten. Op zaterdagavond nam Heracles in de Eredivisie middels een 0-1 zege de drie punten mee uit het bezoek bij De Graafschap.

In Doetinchem liet De Graafschap in de eerste helft de bal voornamelijk aan Heracles Almelo. De bezoekers mochten het spel maken, maar waren vooral in de eindfase onzorgvuldig, waardoor veel mogelijkheden niet konden worden omgezet in echte kansen. Ondanks het vele balbezit kwam Heracles maar twee keer echt gevaarlijk in de buurt van het doel van Hidde Jurjus.

Na vijf minuten had Jaroslav Navratil de score moeten openen, maar na een goede pas van Robin Gosens kreeg de middenvelder zijn schot niet op doel gemikt. Na een klein half uur spelen was Thomas Bruns wel dichtbij de openingstreffer, maar zijn geplaatste schot werd door Jurjus nog net tegen de paal getikt.

Na de rust werd het spel aan beide kanten er niet beter op. De Graafschap was de ploeg die iets meer drang naar voren toonde, maar beide elftallen waren zeer slordig in de passing en opbouw. Vooral Heracles oogde nonchalant en straalde steeds minder uit dat de ploeg in de subtop wilde blijven en koste wat kost de drie punten mee naar huis wilde nemen.

Op het moment dat De Graafschap tien minuten voor tijd aan een slotoffensief leek te beginnen, kreeg de ploeg achterin alsnog een treffer tegen. Invaller Gonzalo stuurde op rechts Navratil de zestien in. Waar de middenvelder al tachtig minuten lang onzorgvuldig was, bleef hij nu wel rustig. De inlopende Iliass Bel Hassani kreeg op de strafschopstip de bal perfect aangespeeld, waarna hij deze alleen nog maar binnen hoefde te tikken voor de 0-1.

In de laatste tien minuten was het geloof bij de thuisploeg verdwenen en vergat Heracles de wedstrijd definitief te beslissen. De 0-1 was desalniettemin voldoende voor de drie punten, waarmee de ploeg uit Almelo bovenin blijft meedraaien. De situatie van De Graafschap blijft een lastige, zeker met een thuiswedstrijd tegen PSV voor de boeg.

Door: Dennis Korpel