25.10.2015 16:21

Ajax op wilskracht langs strijdend Vitesse

Viktor Fischer is uitzinnig van vreugde wanneer hij Ajax op gelijke hoogte heeft gebracht tegen Vitesse. (25-10-2015)

In een wedstrijd met veel spanning en strijd heeft Ajax een 1-0 achterstand tegen Vitesse om weten te buigen. Met drie doelpunten in de laatste twintig minuten blijven de Amsterdammers koploper van Nederland: 1-3.

Ajax wist in de laatste drie ontmoetingen in Arnhem niet te winnen van Vitesse en ook nu hadden de Amsterdammers het lastig in de GelreDome. Vitesse was sterk in balbezit en zette Ajax goed onder druk bij balverlies. De eerste kans was dan ook voor de thuisploeg, maar Denys Oliynyk vond Jasper Cillessen op zijn weg naar de korte hoek. Na een half uur spelen kreeg Ajax wat lucht en lukte het de ploeg ook om kansen te creëren. Na een goede solo van Amin Younes kon Riechedly Bazoer de 0-1 maken, maar van dichtbij schoot de middenvelder recht op Eloy Room.

De tweede helft begon met vuurwerk vanuit de kant van Vitesse. Eerst maakte Marvelous Nakamba een overtreding die hem een vroege douchebeurt op had kunnen leveren, vervolgens maakte Valeri Qazaishvili de openingstreffer. De middenvelder wurmde zich langs Viktor Fischer, haalde uit en vond via het been van Joël Veltman de lange hoek. Ajax was tot dan toe onmachtig in aanvallend opzicht, maar kantelde de wedstrijd een kwartier voor tijd.

Eerst raakte Veltman de paal na een vrije trap van invaller Lasse Schöne. Room wist de bal van zijn doellijn te werken, maar legde de bal zo in de voeten van Fischer, die simpel de trekker overhaalde. Nog geen twee minuten later kwam Ajax voor het eerst op voorsprong in Arnhem. Riechedly Bazoer kwam op wilskracht langs Maikel van der Werff en schoof de bal vervolgens vanuit een moeilijke hoek onder Room door.

Dat een resultaat in Arnhem belangrijk was, bleek wel uit de emoties die vrijkwamen bij de voorsprong van Ajax. De spelers vierden de goals voor het uitvak met Ajax-supporters, die vlak voor tijd nog een keer konden juichen. Debutant Sam Hendriks, die vlak voor de wedstrijd werd opgeroepen omdat Anwar El Ghazi ziek was, bediende Schöne met een voorzet, waarop de Deen de eindstand op het scorebord zette: 1-3.

Door de overwinning blijft Ajax koploper in de Eredivisie. De ploeg moet afwachten wat Feyenoord later op de zondag doet tegen AZ, om erachter te komen of het alleen koploper in de vaderlandse competitie blijft, of dat de Rotterdammers weer langszij komen. De sterke reeks van Vitesse in de Eredivisie wordt een halt toegeroepen, maar ondanks de nederlaag blijven de Arnhemmers in de subtop van Nederland staan.

Door: Jos Boesveld