31.10.2015 21:35

Grote zege voor Ajax op eenvoudige avond

Zonder grote inspanning behaalde Ajax zaterdagavond drie eenvoudige punten en bleef daarmee koploper in de Eredivisie. In eigen huis legde Roda JC ze geen strobreed in de weg, met een 6-0 zege tot gevolg.

Ajax begon als de brandweer. De aanvallend ingestelde opstelling van coach Frank de Boer zorgde direct voor succes. In de vierde minuut kopte Joël Veltman een corner op de tweede paal en zag Viktor Fischer de rebound binnenschieten: 1-0. Nog geen twee minuten later werd de score verdubbeld door Arkadiusz Milik. Geheel vrijstaand kon de Poolse spits de bal in het doel schuiven na een goede voorzet van Fischer: 2-0. Na ruim een kwart wedstrijd tekende Davy Klaassen voor Ajax’ derde. De aanvoerder was trefzeker op aangeven van Milik.

Roda JC was werkelijk kansloos en had niets in de pap te brokkelen. Met name de positiewisselingen in de Amsterdamse voorhoede zorgde voor veel dreiging. Fischer op links bleek een verademing en leverde succes op met een doelpunt en een assist. Voor diepste spits Milik gold hetzelfde. Tien minuten voor rust kreeg Anwar El Ghazi nog een kans op de vierde. De rechtsbuiten twijfelde echter en wachtte te lang met een schot. Roda JC kreeg vlak voor rust nog een goede kans via Tomi Jurić. Jasper Cillessen stond echter op zijn post.

Na de rust bleef de aanvalsdrang van Ajax aanwezig, mede gevoed door het feit dat Roda maar niets in de weg bleef leggen. De scherpte was er bij de thuisploeg wat vanaf, waardoor het bijna een kwartier duurde voordat de 4-0 viel. Milik ontsnapte aan de buitenspelval en liep samen met El Ghazi en Fischer op Benjamin van Leer af. De Pool was niet zelfzuchtig en gunde de bal aan Fischer, die zijn tweede van de avond in een leeg doel kon schuiven.

Na de vierde treffer schakelde Ajax een aantal versnellingen terug. Met weer twee zware uitwedstrijden voor de boeg in de aankomende week geloofde Ajax het tegen Roda verder wel. De bal werd rustig rondgespeeld, John Heitinga mocht invallen en verdere krachten werden gespaard.

Toch kwam er nog een vijfde treffer op het scorebord. Milik besloot vanaf een meter of 25 een vrije trap middels een dwarrelbal over de muur heen te sturen. Deze poging leek absoluut houdbaar voor Van Leer, maar de doelman zag de bal veel te laat, grabbelde mis en kon zodoende de 5-0 niet voorkomen.

Als slotstuk mocht ook Klaassen nog zijn tweede treffer van de avond maken. Na een fraai hakje van Fischer kwam de aanvoerder helemaal vrij in de zestien, waarna hij eenvoudig de bal achter de arme Van Leer kon schuiven. Door deze 6-0 zege zal het de Amsterdammers in ieder geval niet aan zelfvertrouwen ontbreken de komende wedstrijden.

Door: Dennis Korpel & Koen Larmit