07.11.2015 21:40

Santos bezorgt NEC zege op De Graafschap

Christian Santos (l.) viert de 1-0 tijdens het competitieduel NEC Nijmegen - De Graafschap. (07-11-2015)

Zonder zelf groots te spelen boekte NEC zaterdagavond tegen De Graafschap zijn zesde zege van het seizoen. De Graafschap was zeker niet de mindere, maar zag een effectief NEC via Christian Santos tweemaal scoren.

In de openingsminuten was NEC het meest dreigend, maar was de beste kans voor de bezoekers. Met een mooi balletje stuurde Alexander Bannink spits Cas Peters weg en die lobte de bal over de uitgekomen NEC-doelman Benjamin Kirsten heen. Het ontbrak Peters aan geluk, want zijn prima inzet eindigde net naast de goal van NEC. In het eerste half uur viel er vervolgens weinig opwindends te beleven in Nijmegen. Beide ploegen waren nauwelijks gevaarlijk en echte kansen vielen er niet te noteren.

Met nog een kwartier op de klok kwam de ploeg uit Nijmegen uit het niets op voorsprong. Bannink kreeg de bal in het eigen strafschopgebied tegen de hand en scheidsrechter Richard Liesveld legde de bal op de stip. Christian Santos liet het buitenkansje niet onbenut en schoot de wat makkelijk gegeven penalty feilloos achter De Graafschap-goalie Hidde Jurjus. Na de treffer van Santos drongen de Superboeren aan en kregen kansen op de gelijkmaker. Robin Pröpper en Cas Peters kregen het leder in de laatste tien minuten van de eerste helft echter niet in het doel.

De bezoekers kwamen goed uit de kleedkamer en speelden, net als in de laatste fase van de eerste helft, behoorlijk voetbal. Dat leverde tien minuten na rust een gigantische kans op de gelijkmaker op. Andrew Driver had op de rand van het Nijmeegse strafschopgebied veel ruimte, besloot niet te schieten en gaf voor op Bannink. Van dichtbij schoot Bannink in, maar met een geweldige reflex voorkwam Kirsten de 1-1.

NEC liet in de tweede helft weinig zien en moest de bal veelal aan De Graafschap laten. De hekkensluiter van de Eredivisie kreeg enkele, niet al te grote, mogelijkheden, maar liet ook tegen NEC weer zien waarom de ploeg zo moeilijk tot scoren komt. Zo troffen inzetten van Peters,  Bryan Smeets en invaller Vincent Vermeij geen doel. Namens de thuisploeg was alleen Janio Bikel dreigend met een hard afstandsschot dat naast zeilde.

Waar De Graafschap niet tot scoren kwam, lukte dat NEC tien minuten voor het einde wel. De eerste echte kans voor de Nijmegenaren na rust was direct raak. Santos stond aan het einde van een fijne NEC-aanval en werkte de bal van dichtbij tegen de touwen. In de slotminuten van de reguliere speeltijd kreeg Bannink nog een uitstekende kans om de slotfase spannend te maken. Met een fijne steekpass zette invaller Youssef el Jebli Bannink vrij voor Kirsten, maar de aanvaller van de bezoekers schoot het leder naast.

In blessuretijd was El Jebli nog tweemaal dicht bij een treffer, maar ook zijn afstandsschoten leverden de bezoekers geen doelpunt op. Opnieuw dus geen zege voor De Graafschap dat nog altijd wacht op de eerste overwinning van het seizoen. NEC boekte alweer zijn zesde zege van het seizoen en handhaaft zich keurig in de subtop van de Eredivisie.

Door: Roel Egberts