07.11.2015 21:39

Excelsior pakt overwinning in spektakelstuk

Tom van Weert (l.) zet de 1-1 op het scorebord tijdens het competitieduel Willem II - Excelsior. (07-11-2015)

Met twee treffers in de eerste drie minuten begon het Eredivisieduel tussen Willem II en Excelsior spectaculair. Nadat alle stofwolken waren opgetrokken was duidelijk dat Excelsior met een 2-3 zege aan de haal is gegaan.

In Tilburg begon de wedstrijd spectaculair met twee doelpunten in drie wedstrijden. Beide ploegen scoorden uit hun eerste kans. Willem II deed dat al binnen een minuut, na een prachtige steekbal van Lucas Andersen. Met die bal bereikte hij Richairo Živković, die de bal droog achter doelman Tom Muyters schoot.

Nog voordat iedereen weer op zijn stoel zat, stond Excelsior alweer op gelijke hoogte. Daryl van Mieghem kwam aan de rechterkant van het veld aan de bal en bracht de bal laag voor richting spits Tom van Weert. Die kwam op zijn beurt goed voor zijn man en kon de bal daardoor precies tussen de verdediger en doelman in het doel in verlengen voor de 1-1.

Deze twee snelle treffers werden in het tweede kwartier van de wedstrijd nog eens herhaald. Wederom was het de thuisploeg die op voorsprong wist te komen. Na een afgeslagen corner kreeg Stijn Wuyters de bal op rechts terug. Met een harde lage voorzet bereikte hij via enkele benen zijn broer Dries, die daardoor de 2-1 aan wist te tekenen.

Maar ook deze voorsprong hield niet al te lang stand. Vlak voordat er een half uur op de klok stond werd aanvoerder Sander Fischer naar beneden getrokken toen hij mee naar voren was gekomen bij een vrije trap van zijn ploeg. Jeff Stans, die zijn vorige strafschop naast het doel schoot, deed het deze poging een stuk behoudender, maar verschalkte Kostas Lamprou wel, waardoor de ploegen met 2-2 konden gaan rusten.

Na de rust was het Excelsior wat de wedstrijd naar zich toe begon te trekken. In de eerste tien minuten na de break lukte het de bezoekers nog niet om zichzelf daarvoor te belonen, maar na een cadeautje van Dries Wuytens lukte dat alsnog. Jordens Peters speelde achterin de bal breed, waarna Wuytens deze onder zijn voet door liet glijden. Daryl van Mieghem reageerde attent en kon alleen op Lamprou af. De aanvaller bleef rustig en schoot koelbloedig de 2-3 binnen.

Na het vijfde doelpunt van de avond zakte het spel aan beide kanten weer naar een bedenkelijk niveau. Willem II probeerde steeds meer aan te zetten en een slotoffensief op gang te krijgen, maar slaagde daar nauwelijks in. Het accent bij Excelsior werd per minuut meer richting het verdedigen verlegd, waardoor de Rotterdammers voorin weinig meer voor elkaar konden krijgen.

Doordat Excelsior stand wist te houden mocht het de drie punten meenemen naar Rotterdam. De Rotterdammers klimmen daardoor naar de bovenkant van het rechterrijtje, terwijl Willem II blijft staan op de zestiende plek.

Door: Dennis Korpel