08.11.2015 16:22

FC Groningen voorkomt eerste zege Cambuur

Etiënne Reijnen (l.) en Martijn Barto vechten een pittig luchtduel uit tijdens de noordelijke derby tussen SC Cambuur en FC Groningen. (08-11-2015)

SC Cambuur was er dichtbij, maar moet blijven wachten op de eerste driepunter van het seizoen. Na een uitstekende eerste helft van de thuiszijde, waarin de Leeuwardenaren met 2-0 op voorsprong kwamen, gaf de ploeg het in de tweede helft alsnog weg tegen FC Groningen: 2-2.

In Leeuwarden is men inmiddels duizelig van de remises. De zes behaalde punten in de elf voorgaande wedstrijden kwamen allemaal uit gelijkspelletjes. Aan de andere kant beleefde Groningen een acceptabele seizoensstart. Met een achtste plek was er niet veel te klagen bij de uitspelende ploeg, dat afgelopen donderdag de laatste kansen in de Europa League verspeelde.

De beginfase was uitmuntend aan de zijde van Cambuur. Al binnen een kwartier had Martijn Barto twee doelpunten op zijn naam staan. De spits benutte zijn kansen zoals spitsen horen te doen. Twee keer was een linksbenig schot te moeilijk voor Groningen-doelman Sergio Padt. De rest van de eerste helft was Cambuur niet zo frivool als aan het begin, maar kwam het ook niet veel in de problemen.

In de tweede helft draaide alles om. Groningen-oefenmeester Erwin van de Looi greep aan het begin van het tweede bedrijf in door aanvallend te wisselen. De teleurstellende Simon Tibbling maakte plaats voor Jarchinio Antonia. Het betaalde gelijk uit: in de 52ste minuut maakte het uitteam de aansluitingstreffer via het hoofd van Johan Kappelhof. Groningen completeerde de comeback zes minuten later. Na een afgekeurd doelpunt van Barto aan de ene kant, zorgde Jesper Drost met een fraaie pegel voor de gelijkmaker. Na dit doelpunt sloeg bij beide ploegen de twijfel toe of er aangevallen of verdedigd moest worden. Er waren nog wel enkele kansen, maar uiteindelijk eindigde het in 2-2.

Met de puntendeling krijgt Cambuur te maken met de zoveelste remise dit seizoen. Het zevende punt mag bijgeschreven worden in Leeuwarden, maar tevreden zullen ze niet zijn, helemaal na de voorsprong in de eerste helft. De uitploeg kwam met de schrik vrij in de tweede helft en produceerde een knappe comeback om toch nog een resultaat mee te nemen naar Groningen.

Door: Nino Vermeulen