21.11.2015 20:23

Janssen uitblinker bij zege AZ op Heerenveen

In een aantrekkelijk duel heeft AZ zaterdagavond thuis gewonnen van sc Heerenveen. Grote man bij AZ was Vincent Janssen. Hij was met twee goals en een assist voor een groot deel verantwoordelijk voor de 3-1 zege.

De eerste echte kans van de avond was direct raak en het waren de bezoekers die in de zesde minuut op voorsprong kwamen. Morten Thorsby stuurde Luciano Slagveer diep en die gaf vanaf rechts voor op Mitchell te Vrede. De spits van Heerenveen wurmde zich voor tegenstander Jeffrey Gouweleeuw en schoot van dichtbij de bal hard achter de kansloze AZ-goalie Gino Coutinho. Tien minuten later stond het alweer gelijk. Rajko Brežančić gaf laag voor op Mounir El Hamdaoui en die schoof het leder met een bekeken balletje op de paal. Vincent Janssen toonde vervolgens zijn scherpte door de rebound van dichtbij tegen de touwen te werken.

Het vervolg van de eerste helft was erg leuk om te aanschouwen met twee ploegen die aanvallend voetbal speelden. Kansen waren er dan ook voor zowel AZ als Heerenveen. Bij de Friezen zorgde met name Te Vrede voor dreiging. Hij raakte een bal in kansrijke positie totaal verkeerd en zag dat een goede tussenkomst van Celso Ortíz voorkwam dat hij de bal bij de tweede paal vrijstaand kon binnenschieten.

Het duo Janssen en El Hamdaoui toonde zijn klasse namens AZ, maar een doelpunt voor rust leek er, mede dankzij goed keeperswerk van Heerenveen-doelman Erwin Mulder, niet in te zitten. Vijf minuten voor de pauze was het echter toch raak. Janssen zette El Hamdaoui met een heerlijke steekbal vrij voor Mulder. El Hamdaoui toonde zich uiterst koel. Hij omspeelde Mulder, schoot vanuit een lastige hoek prima raak en zorgde ervoor dat zijn ploeg met een 2-1 voorsprong ging rusten.

In het eerste kwartier na de hervatting waren de Friezen het dichtst bij een doelpunt. Vanaf 22 meter afstand mocht Sam Larsson aanleggen voor een vrije trap. Zijn fraaie pegel werd op nog fraaiere wijze gekeerd door Coutinho. Met nog ruim twintig minuten op de klok breidde AZ zijn voorsprong uit. Alireza Jahanbakhsh, die tot dan toe weinig in het spel was betrokken, snoepte Jordy Buijs de bal af zonder daarbij een overtreding te maken, althans zo besloot het arbitrale trio. Bij Heerenveen dachten ze er duidelijk anders over, maar de protesten mochten niet baten. Jahanbakhsh bereikte vervolgens Janssen en die maakte via het been van een Heerenveen-speler zijn tweede van de avond.

In de slotfase probeerde Foppe de Haan het tij voor zijn elftal nog te keren door aanvallend te wisselen. Echt in gevaar kwam de zege van AZ niet meer. De thuisploeg had zelfs in de slotminuten nog uit kunnen lopen, maar dat werd Heerenveen bespaard. De Friezen kregen in blessuretijd een gigantische mogelijkheid om het nog even spannend te maken. Invaller Henk Veerman schoot voor een leeg doel echter naast.

Het was de eerste nederlaag voor Heerenveen onder de nieuwe tijdelijke coach Foppe de Haan. Heerenveen blijft daardoor staan in het rechterrijtje. Voor AZ was het de tweede zege op rij waardoor de Alkmaarders weer richting de subtop kunnen gaan kijken.

Door: Roel Egberts