21.11.2015 20:25

Uitstekend PEC Zwolle vernedert Roda JC

PEC Zwolle heeft zaterdagavond een einde gemaakt aan een dramatische reeks. Waar de ploeg haar laatste vier wedstrijden niet wist te winnen, kreeg Roda JC in eigen huis alle hoeken van het veld te zien. De doelpuntenteller bleef uiteindelijk steken bij 0-5.

Na een minuut stilte ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de terreuraanslagen in Parijs werd er iets na half zeven afgetrapt in het Parkstad Limburg Stadion. PEC Zwolle was het beste bij de les in de eerste helft en de ploeg uit Overijssel domineerde dan ook grote delen. Dit resulteerde na vier minuten al in de 1-0 nadat Bart van Hintum middenvelder Wouter Marinus wist te vinden met een lage voorzet. Laatstgenoemde schoof vervolgens keurig binnen (0-1). Tien minuten later was het Ryan Thomas die een penalty onberispelijk binnenschoot na een overtreding van Henk Dijkhuizen (0-2).

Thomas was overigens de onbetwiste smaakmaker van de eerste helft. De Nieuw-Zeelander strooide met passes en mooie dribbels en scoorde kort voor de theepauze ook bijna de 0-3. Een fraaie boogbal over doelman Benjamin van Leer werd op de doellijn echter weggekopt door Arjan Swinkels. Diezelfde Swinkels ging kort na de rust grof in de fout, waardoor invaller Kingsley Ehizibue laag voor kon geven op Thomas, die met een prachtschot in de linkerbovenhoek zijn tweede en Zwolles’ derde van de avond binnenschoot (0-3).

Na precies een uur spelen wist ook Lars Veldwijk het uitpubliek van Zwolle aan het juichen te krijgen. De spits kreeg een prachtvoorzet van Van Hintum en profiteerde van een twijfelende Van Leer (0-4). Het betekende het zevende competitiedoelpunt van de spits van Zwolle. Na deze treffer leek een afgang van formaat in de maak voor Roda, maar wonder boven wonder gebeurde er in het laatste half uur amper nog iets. Pas diep in de blessuretijd scoorde Stef Nijland fraai de 0-5 na een lange pass van Ouasim Bouy. Dit was het slotakkoord van de avond.

Door de zege stijgt Zwolle naar de vijfde plek op de ranglijst. Roda blijft steken op de dertiende positie. De Limburgers zouden morgen nog een plekje kunnen zakken als ADO Den Haag weet te winnen van PSV.