21.11.2015 22:46

Groningen effectiever dan De Graafschap: 1-2

FC Groningen heeft een belangrijke winstpartij geboekt op De Graafschap. De noorderlingen konden de van opportunisme razende Doetinchemmers onder controle krijgen en waren in de aanval effectiever, waardoor de Groningers een 1-2-overwinning mogen bijschrijven.

Ieder punt is welkom in Doetinchem, gezien de staat waarin De Graafschap verkeert. Met nog maar twee punten uit de eerste twaalf wedstrijden moest er wat gebeuren voor de thuisploeg. Aan de kant van Groningen was men eveneens bewust van het puntenaantal aan de kant van de Doetinchemmers, daardoor beseffend dat een driepunter een 'must' was. Bij de absolute hekkensluiter moest dan eindelijk de eerste uitoverwinning van het seizoen gepakt worden.

De eerste helft was onrechtvaardig voor De Graafschap. De thuisploeg gooide alles in de strijd en had door middel van opportunisme het betere van het spel. Kans op kans volgde voor de Superboeren, die maar niet tot scoren kwamen. Ze waren minstens gelijkwaardig aan de Groningers, die ondanks het teleurstellende spel wél scoorden. Na mooi afleggen van Jesper Drost volleerde Albert Rusnák genadeloos binnen, waardoor de uitploeg met een gelukkige voorsprong de rust inging.

In de tweede helft kreeg Groningen wat meer grip op het opportunisme. De spelers van het thuisteam raakten wat vermoeider en konden niet opbrengen wat ze in de eerste helft wel konden. Dit had als resultaat dat De Graafschap maar weinig kansen creëerde, waar de uitspelende ploeg het wel best vond. Uit het niets kwam uiteindelijk toch de 0-2 op het scorebord. Michael de Leeuw stoomde vanaf de middellijn op, omspeelde Ted van de Pavert en rondde af met een gevoelig stiftje. Een prachtig doelpunt om de stand te verdubbelen.

De wedstrijd leek daardoor gespeeld. Veel creëerde De Graafschap nog steeds niet. Wederom viel er echter een doelpunt uit het niets. Groningen-verdediger Kasper Larsen maakte hands in het strafschopgebied, wat de blauw-witten een penalty opleverde. Deze werd koel benut door Nathan Kabasele, waardoor het laatste kwartier toch nog spannend werd. Het mocht niet baten voor De Graafschap. Het probeerde wel, maar kon gewoon niet. Daardoor werden er geen kansen meer gecreëerd, waardoor de wedstrijd uitliep op een 1-2-zege voor Groningen.

Door de overwinning mag Groningen zich vooralsnog bij de subtop voegen. Ze klimmen van plek acht naar plek zes. Als NEC en Vitesse verzuimen resultaat te halen in hun wedstrijden morgen, blijven de noorderlingen staan op deze positie. Voor De Graafschap is de nederlaag de zoveelste klap dit seizoen. Het blijft staan op twee punten, waardoor het verschil met SC Cambuur en Willem II vijf punten blijft. Het degradatiespook wordt, ondanks het goede spel, al langzamerhand zichtbaar voor De Graafschap.

Door: Nino Vermeulen