27.11.2015 21:52

Tarfi schiet De Graafschap naar eerste zege

In een wedstrijd met een merkwaardig scoreverloop trok De Graafschap vrijdagavond vlak voor tijd aan het langste eind. Een prachtige vrije trap leverde de ploeg de eerste zege van het seizoen op. Op bezoek bij SC Cambuur won de ploeg met 2-3.

Het belang van deze wedstrijd werd vanaf de tribunes al na drie minuten duidelijk. De supporters van De Graafschap hadden het nodige vuurwerk bij zich, maar gooide dat ook op het veld. Scheidsrechter Danny Makkelie voelde zich na een paar minuten al genoodzaakt de wedstrijd even stil te leggen. Maar het fanatisme van het uitvak sloeg wel over op de bezoekers. Na zeven minuten kwam de ploeg namelijk al op voorsprong. Een diepe bal werd door verdediger Marvin Peersman verkeerd uitverdedigd en tegen Cas Peters aangeschoten. Peters bleef vervolgens rustig en schoot de bal laag in de verre hoek voor de 0-1.

Na deze snelle treffer herpakte Cambuur zich enigszins. De thuisploeg eiste het balbezit op, maar kwam amper tot uitgespeelde kansen. De Graafschap bewaarde de rust en loerde waar mogelijk op een counter. Dit geduld werd na ruim een half uur beloond. Niet uit een counter, maar een indraaiende vrije trap van Bryan Smeets lag aan de basis van de 0-2. Zijn bal draaide perfect op het hoofd van Bart Straalman, die doelman Leonard Nienhuis voor de tweede maal kansloos liet.

Direct na deze tweede tik leek Cambuur de weg helemaal kwijt te zijn. In een korte periode raakte Youssef el Jebli voor de Graafschap de paal en zag hij Nienhuis een heerlijk schot knap uit zijn doel houden. Terwijl het wachten was op de definitieve klap, kwam Cambuur uit het niets terug in de wedstrijd. Aanvoerder Sjoerd Overgoor kreeg te veel tijd van de bezoekers en mocht de bal in de verre hoek schieten voor de 1-2.

Zowel vlak voor als vlak na de rust werd de paal nogmaals geraakt. Voor rust vuurde Peters een schot keihard tegen het houtwerk en na de rust deed Overgoor dat met een bekeken poging voor de thuisploeg. Een kleine tien minuten na de rust had Cambuur meer geluk. Een vrije trap van de thuisploeg werd door Martijn Barto richting doel verlengd. Nathaniël Will dacht de bal daar vervolgens uit te verdedigen, maar de verdediger raakte de bal compleet verkeerd en stuurde deze in een grote boog over zijn eigen doelman het eigen doel in: 2-2.

Na de gelijkmaker zakte de wedstrijd qua niveau ver weg. Beide ploegen waren zeer slordig en raakte door onnodige fouten de bal vaak snel weer kwijt. De nederlaag hing als een grote angst boven beide ploegen, die vooral niet wilden incasseren in de slotfase. De laatste minuten werd dat voor De Graafschap een nog lastigere opgave, toen Robin Pröpper zijn tweede gele kaart kreeg. Zijn eerste was net na de 2-2 voor een overtreding rond de middenlijn, de tweede volgde na een overtreding langs de zijlijn en fel protesteren richting de grensrechter.

Toch kwamen de bezoekers vlak voor tijd wederom op voorsprong. De ingevallen Karim Tarfi, die na lang blessureleed zijn rentree mocht maken, schoot een vrije trap vanaf dertig meter prachtig en absoluut onhoudbaar binnen. Met deze mooie treffer schonk de invaller zijn ploeg de eerste zege van dit seizoen en bracht De Graafschap daarmee tot twee punten achterstand op SC Cambuur. Wel blijven de Superboeren hekkensluiter van de Eredivisie.

Door: Dennis Korpel