28.11.2015 22:40

Andersen drukt Twente dieper de problemen in

Lucas Andersen (l.) speelt in de Grolsch Veste zijn beste wedstrijd in het shirt van Willem II. De Deen, die wordt gehuurd van Ajax, completeert voor rust zijn hattrick tegen FC Twente. Hij viert zijn derde goal met Nick van der Velden (r.). (28-11-2015)

Willem II heeft zaterdagavond de zestiende plaats overgedaan aan FC Twente. In de Grolsch Veste won de ploeg uit Tilburg met 1-3. Lucas Andersen was met een loepzuivere hattrick de grote man aan de zijde van Willem II.

In de openingsfase golfde het spel in Enschede op en neer. Beide ploegen waren dan ook dreigend in de eerste tien minuten. Thomas Agyepong bereikte de bij de tweede paal vrijstaande Hakim Ziyech niet terwijl FC Twente-doelman Joël Drommel redde op een harde knal van Stijn Wuytens. Er was een kwartier gespeeld toen de bezoekers op voorsprong kwamen. Nick van der Velden combineerde in het Twentse strafschopgebied met Lucas Andersen. Vanuit een zeer moeilijke hoek schoot laatstgenoemde de bal vervolgens op diagonale wijze fraai tegen de touwen.

Vijf minuten later kwam Willem II zelfs op een 0-2 voorsprong en opnieuw was Andersen de doelpuntenmaker. Zijn vrije trap werd door alles en iedereen gemist en belandde in de verre hoek achter Drommel. Twente kreeg daarna wel wat kansjes uit standaardsituaties, maar mocht van geluk spreken dat het niet op een 0-3 achterstand kwam. Richairo Živković stond na een goed uitgespeelde counter van de Tilburgers plots oog in oog met Drommel, maar de spits kreeg het leder niet voorbij de keeper van Twente. Iets later kreeg ook Van der Velden de bal in kansrijke positie niet in het doel.

Met nog een kleine tien minuten tot de rust kwam de thuisploeg terug in de wedstrijd. De eerste echt uitgespeelde kans voor de Tukkers was direct raak. Chinedu Ede, die op het punt stond gewisseld te worden, had een prima steekpass in huis op Jari Oosterwijk en van dichtbij schoot de spits de bal via de voet van Dries Wuytens voorbij Willem II-goalie Kostas Lamprou.

De ploeg uit Tilburg bleek niet onder de indruk van die tegentreffer, bleef aanvallen en kwam op slag van rust op 1-3. Wederom gaf Van der Velden het leder aan Andersen. De Ajax-huurling slalomde zich vervolgens een weg door de Twentse defensie en rondde beheerst af.  Het derde doelpunt van Andersen leidde bij FC Twente tot veel woede. Voorafgaand aan de treffer floot scheidsrechter Jeroen Manschot namelijk niet voor een overtreding van Frank van der Struijk op Renato Tapia.

De tweede helft was pas net begonnen toen Twente via Ziyech dicht bij de aansluitingstreffer was. De spelmaker van de ploeg uit Enschede schoot een vrije trap op bekeken wijze richting de kruising. Met een prima redding voorkwam Lamprou een tweede doelpunt van de Tukkers. Aan de andere kant ontsnapte Twente een kwartier na rust aan een vierde tegentreffer. Van der Velden had veel ruimte op de linkerflank en gaf voor op Živković. De spits kwam bij de tweede paal net tekort om de lage voorzet binnen te glijden.

Het voetbal in de tweede helft was een stuk minder vermakelijk dan voor rust. Willem II verdedigde de voorsprong en zocht minder nadrukkelijk de aanval. FC Twente probeerde het wel, maar speelde aanvallend weinig klaar. Ruim tien minuten voor tijd kregen de bezoekers opnieuw een grote kans op een vierde treffer. Andersen bediende Van der Velden, maar van dichtbij kreeg hij het leder niet voorbij Drommel die goed uit zijn doel kwam.

In de slotfase drong de ploeg uit Enschede aan en dat leverde kansen op. Tapia besloot het echter zelf te proberen terwijl ploeggenoot Oosterwijk er een stuk beter voor stond. Het schot van Tapia was bovendien een gemakkelijke prooi voor Lamprou. In blessuretijd kopte Peet Bijen nog een bal op de lat nadat Lamprou een vrije trap van Ziyech slecht verwerkte, maar het bleef bij 1-3. Het was alweer de vijfde nederlaag op rij voor FC Twente. Willem II zette de goede lijn na het gelijke spel tegen PSV voort met de eerste uitzege van het seizoen.

Door: Roel Egberts