29.11.2015 11:30

Nieuwe competitie gaat Tweede Divisie heten

De competitie die vanaf het seizoen 2016/2017 tussen de Jupiler League en de Topklasse Zaterdag en Zondag komt, gaat de Tweede Divisie heten. Hier hebben voetbalverenigingen in Nederland voor gekozen.

Om Nederland weer mee te laten tellen in de voetbalwereld, heeft de KNVB besloten om de competitiestructuur van het prof- en amateurvoetbal aan te passen. De Eredivisie en Jupiler League blijven het eerste en tweede niveau in Nederland, maar voortaan is de Tweede Divisie het derde voetbalniveau.

In het verleden degradeerden er geen ploegen uit de Jupiler League, aangezien amateurploegen in de Topklasse geen interesse hadden om te spelen op het tweede niveau in Nederland. Alleen Achilles '29 durfde de stap te wagen, maar de resterende ploegen zagen vooral op tegen het professionaliseren van de organisatie, omdat in de Jupiler League opeens gewerkt moet worden met spelerscontracten.

Om de kloof tussen de Topklasse en de Jupiler League te overbruggen, besloot de KNVB om een nieuwe competitie toe te voegen, waarin beloftenploegen van profclubs een aandeel kregen. In de Jupiler League spelen inmiddels ploegen als Jong Ajax en Jong PSV, maar in de Tweede Divisie komen ook de tweede elftallen van bijvoorbeeld Vitesse en AZ te spelen.

Ook in de Topklasse en Hoofdklasse stromen beloftenelftallen in. Clubs mogen zelf aangeven in welke competitie ze vanaf het seizoen 2016/2017 willen spelen, met uitzondering van de Jupiler League en Eredivisie. Omdat Jong FC Twente vanwege financiële problemen uit de Jupiler League is gestapt, moet er volgend seizoen wel één team toegevoegd worden aan de competitie.

Via een ingewikkelde rekensom, waarbij de huidige prestaties van het beloftenelftal en de prestaties uit het verleden van zowel de beloften als de jeugd worden meegenomen, wordt bepaald welke ploeg zich mag melden in de Jupiler League. De overige clubs worden vanuit de beloftencompetitie overgeheveld naar de twee Topklassen en vier Hoofdklassen. Sommige clubs willen echter niet meewerken aan de nieuwe structuur, waardoor de beloftencompetitie alsnog blijft bestaan.

Overigens wordt er ook over nagedacht om de naam van de Topklasse te veranderen. Het wordt later bekend of deze competitie mogelijk de Derde Divisie gaat heten.

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner